Solidarnost

Zemlje Južne Amerike zatvorile luke brodovima s Falklanda

\'Falklands_zad_nnn_180310\'
Arhivska fotografija
21.12.2011.
u 07:33

Ova je odluka naime još jedan potez solidarnosti s Argentinom koja već gotovo dva stoljeća pokušava vratiti suverenitet nad Falklandima

Trgovački blok Južne Amerike (Mercosur), kojeg čine Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj donijele su odluku kojom zatvaraju svoje luke brodovima koji plove pod zastavom Falklandskog otočja.

Odluka je objavljena nakon samita održanog u glavnom gradu Urugvaja Montevideu. Velika Britanija odmah je zatražila objašnjenje ovakvog poteza s obzirom da je Falklandsko otočje njezin prekomorski teritorij. Pod falklandskom zastavom plovi 25 brodova, većinom ribarskih brodica.

- Nemamo ništa protiv Velike Britanije, ali imamo puno toga zajedničkog sa Argentinom koju podupiremo, brzo je stigao odgovor predsjednika Urugvaja Josea Mujice.

Ova je odluka naime još jedan potez solidarnosti s Argentinom koja već gotovo dva stoljeća pokušava vratiti suverenitet nad Falklandima koje oni nazivaju Las Malvinas.

Velika Britanija zauzela je otočje 1830. godine i službeni stav Londona je kako o budućnosti otočja nema pregovora. Dvije zemlje bile su i u kratkotrajnom krvavom ratu za Malvine (Falkland), 1982. godine u kojem su Britanci pobjedili i zadržali otočje pod svojom kontrolom.

 

 

 

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije