KOLUMNA

Želimo vam biti partner

sorensen
VL FOTO
12.09.2011.
u 09:36

Mi smo ovdje jer EU - svih 27 članica ujedinjeno i jednoglasno - vjeruju da građani BiH trebaju imati poboljšanu kvalitetu života već tijekom priprema za članstvo u Europskoj uniji

Politički život u Bosni i Hercegovini nastavljen je nakon ljetne stanke, a u zemlju su stigle neke nove osobe. Ja sam jedan od njih. Prošlog petka sam predao vjerodajnice predsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine kao šef Izaslanstva EU-a i specijalni predstavnik EU-a.

Protokolarni dio, naravno, dobiva naslove - slike rukovanja i zastava su bile na naslovnim stranicama.

To je sasvim normalno. 
Međutim, kao što sam rekao svom rukovodećem osoblju kada smo se prošlog tjedna prvi put sastali u uredu - svima mora biti jasno zbog čega smo ovdje.

Dopustite da podijelim s vama o čemu smo razmišljali.

 Želim vas uvjeriti da smo moje osoblje i ja ovdje jer se države članice EU-a snažno zalažu za cilj da se suverena i cjelovita Bosna i Hercegovina integrira u Uniju.

Perspektiva ove zemlje u članstvu u EU je izvjesna, ali je treba ubrzati. Kao i u mom omiljenom sportu, rukometu, ne možete biti igrač stalno sjedeći na klupi. Možda je Bosna i Hercegovina u opasnosti od toga, posebno ako uzmemo u obzir napredak drugih zemalja u regiji.

 Na prvom mjestu ću spomenuti jednu važnu činjenicu.

U ostvarivanju članstva BiH u EU, vi imate vodeću ulogu: građani, vlasti, mediji, građansko društvo. Od presudnog značaja je da svi zajednički ulažu svoj trud. Ni moj ured, niti 27 zemalja članica neće, niti može, biti zamjena za pravu ulogu vas i vaših vođa.

Zato sam definirao “partnerstvo” kao jednu od ključnih riječi u pogledu našeg zajedničkog rada. Uvijek ćemo raditi u partnerstvu s vlastima na različitim razinama, kao i s predstavnicima društva u cjelini.

 Postoji pravi i konkretan plan rada za Bosnu i Hercegovinu i u Bosni i Hercegovini. Taj plan rada zacrtan je u zaključcima Vijeća Europske unije od 21. ožujka 2011. godine.

Ujedno, ti su zaključci važne smjernice za mene i za moj tim. To bi trebale biti važne smjernice za sve one koji su na odgovornom mjestu u ovoj zemlji, i za sve pobornike njene europske sudbine.

Neki jasni prioriteti moraju biti riješeni. Ne trebam vas podsjećati na važnost potrebe formiranja Vijeća ministara - tehnički mandat aktualnog Vijeća ne treba trajati vječno, jer ne odražava rezultate najnovijih izbora.

Građani su odlučili na izborima, a sada imaju pravo očekivati neke rezultate od političkih stranaka.

Moraju biti uloženi vjerodostojni napori da se ispoštuje presuda u predmetu Sejdić-Finci, kojom se smatra da Bosna i Hercegovina nije usklađena s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Zakon o državnoj pomoći treba biti kompatibilan s EU-om. Ta dva pitanja, ali i neka druga će pomoći da stupi na snagu naš ‘ugovor’ - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Bosne i Hercegovine.

To će dati novi zamah našem europskom partnerstvu; time će postati dostupni neki programi financiranja EU-a, otvoriti nove puteve suradnje između vlada i parlamenata, ubrzati usklađivanje zakona i propisa koji reguliraju poslovanje i tržište i približiti zemlju punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Posebno želimo da Bosnu i Hercegovinu na taj način vide kao privlačnije poslovno okruženje.

 Također smo spremni pomoći u popisu stanovništva na državnoj razini.

Ovaj zadatak je presudan ne samo za društveno-ekonomski razvoj zemlje, nego i za mogućnost Bosne i Hercegovine da odgovori na sva pitanja na svom putu prema priključenju EU-u. To je nešto sto su nedavno završile Srbija i Crna Gora, vaši prvi susjedi.

Općenito govoreći, mi želimo pomoći osigurati da su ključni sektori, kao što su pravosuđe, uprava, ekonomija, i bitna infrastruktura, spremni za visoke zahtjeve članstva u EU, konkurentni i da dobivaju financijsku i tehničku podršku Europske unije.

Da bi se sve to ostvarilo, Europska unija je ojačala svoju prisutnost u Bosni i Hercegovini, pod mojim vodstvom, čineći nas jednom od najvećih izaslanstva EU-a u svijetu.

 I opet, zbog čega smo mi tu? Što taj plan rada podrazumijeva?

 Mi smo ovdje jer EU - svih 27 članica ujedinjeno i jednoglasno - vjeruju da građani Bosne i Hercegovine trebaju imati poboljšanu kvalitetu života već tijekom priprema za članstvo u Europskoj uniji.

Bližom suradnjom s EU-om i sudjelovanjem na jedinstvenom tržištu, tu je viziju lakše dostići. Neće biti lako. Može potrajati. Težište posla će biti na vama i vašim političarima.

No, mi smo tu da vam pomognemo u postizanju našeg zajedničkog cilja - Bosna i Hercegovina kao članica Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?