Pretraga carstva

Zdravko i Višnja Pevec privedeni kod istražne sutkinje

Peveci
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/4
03.06.2010.
u 19:07

Kronologija događaja prije uhićenju počela je u srijedu ujutro kada se u D. Mostima pojavila policija i započela pretragu imanja

Višnja  i  Zdravko  Pevec  privedeni su  oko 22.30 sati  u istražni centar bjelovarskog Županijskog suda  gdje  ih  je saslušala  sutkinja  Antonija  Bagarić . Za sada  je  još nepoznata  odluka  o  tome  hoće  supružnici Pevec zbog osnovane  sumnje  za  počinjenje  kaznenog djela zloporabe   položaja i  ovlasti  u gospodarskom  poslovanju ostati  u pritvoru.

Višnja i Zdravko Pevec te njihova knjigovotkinja Dragica Barišić su inače današnji dan proveli na ispitivanju u bjelovarskoj policiji. Tomu je prethodila temeljita policijska pretraga obiteljskih kuća Pevecovih u D. Mostima i Istarskoj ulici, a prema policijskim podacima, uhićeni su malo iza ponoći u noći na četvrtak.

Pročešljani i suradnici
Premda se o sumnji u gospodarski kriminal u koji su na različite načine zagazili govorilo još od otvaranja lančanih stečajeva u Pevec grupi, uhićenje je ipak zgranulo bjelovarsku javnost. Čini se da su se takve konačnice od početka pribojavali i sami Višnja i Zdravko, što potvrđuje njihova posvemašnja izolacija na imanju u Donjim Mostima. Bolje upućeni tvrde kako su njihovi telefoni bili dostupni samo nekolicini najboljih prijatelja te da su sa zebnjom pratili svako zaustavljanje auta pred svojom kućom.

Kronologija događaja prije uhićenju počela je u srijedu ujutro kada se u D. Mostima pojavila policija i započela pretragu imanja. Bračni je par potom oko 17.30 sati. odvezen u PU i nazočili su pretrazi kuće u Istarskoj ulici iz koje je odnesen dio poslovne dokumentacije. Iako je policija štura u informacijama, zna se kako su već nekoliko mjeseci intenzivno češljane Pevecove poslovne knjige, kolanje novca i poslovni potezi, ne samo bračnoga para nego i prvih suradnika. Još je na razini nagađanja kako je ključni krimen vezan uz izdavanje mjenica bez pokrića.

Dugovi 2,1 milijardu kuna
Zdravko je navodno izdao oko 140 milijuna kuna mjenica koje su ostale nenaplaćene premda se spekuliralo kako je u tom trenutku očekivao realizaciju nekih naplata kojima bi to kompenzirao, što se ipak nije dogodilo. Istražitelje su navodno zanimali i krediti koje su banke izdavale Pevecu u ukupnom iznosu od više nego dvije milijarde kuna. Neslužbeno, istražuju se i neki navodi da su sredstva s računa tvrtke bez valjane osnove prebacivana na privatne račune, i to preko dnevnica koje su tek djelomice ili uopće nisu bile isplaćene. Kako je pod povećalom istražitelja širi krug Pevecovih poslovnih suradnika, ovo bi mogao biti tek prvi krug u lancu uhićenja. Pevecov odvjetnik Čedomir Jakovljević kaže da je prerano za izjave.

Inače, dugovi grupe Pevec dosegli su 2,1 milijardu kuna, a sama tvrtka ukupno vrijedi 500 milijuna kuna. Poslovno carstvo koje je zapošljavalo oko 600 radnika zaustavilo se na 14 centara i 450 tisuća kvadrata prodajnih prostora.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?