Nerealne cijene

Zbrinjavanje jedne tone otpada u Mostaru košta i do 1800 maraka

Deponija
22.11.2012.
u 10:24

Gospodarstvenici traže da se način plaćanja odvoza otpada promijeni

U Mostaru dobar dio gospodarstava s entuzijazmom i poslovnošću aktivno sudjeluje u zaštiti okoliša. Primjetno je da se u većini poduzeća vrši sortiranje otpada na komunalni i ambalažni otpad. Primjenom Federalnog pravilnika ambalažni otpad: papir, metal, drvo i najlon se vraća u kružni tok reciklaže, a komunalni otpad se deponira. Inicijativa prikupljanja ambalažnog otpada se obavlja isključivo preko privatnih reciklažnih poduzeća, a na takav način se volumen otpada koji se deponira smanji i do 95 postotaka.

Kažnjavanje cijenama

Ovakav pozitivan pristup i ekološka svijest gospodarstvenika nije nagrađen već se za svoj trud isti doslovce kažnjavaju. Više poduzeća se žali na poslovnu politiku i cijenu gradskih komunalnih poduzeća, a odlukom Gradskog vijeća ovaj „namet“ je validan od 2005 godine. U razgovoru s jednim gospodarstvenikom koji ima veliki skladišni objekt dolaze mu paušalni računi obračunati po površini više od 600 KM mjesečno. Da bi utvrdio stvarnu cijenu po toni vagao je svoj komunalni otpad i pri tome došao na mjesečni prosjek od 320 kilograma. Time ispada da je cijena odlaganja tone otpada veća od 1800 KM po toni, a trenutačna cijena deponiranja na gradskom odlagalištu Uborak za gradska komunalna poduzeća iznosi samo 35 KM po toni. Ovim se postavlja opravdano pitanje što rade tri gradska komunalna poduzeća s nevjerojatnim ekstra profitima, a svi smo svjesni da nam grad izgleda prljavo. Nerazumljivo je s ovakvim cijenama da imamo stalne trzavice između komunalnih poduzeća i odlagališta za plaćanje deponiranja, a da ne spominjemo činjenicu da su poduzeća na gradskom proračunu javne komunalne potrošnje. Ionako opterećena gospodarstva, s ovim astronomskim cijenama moraju dodatno sufinancirati prezadužena komunalna poduzeća.

Prigovori u pripremi

Trenutačno se pripremaju prigovori gospodarstvenika te njihovih udruga i komora prema Gradskom vijeću Mostara da se promjeni odluka o cijenama koja praktično štiti nerad i nevjerojatne cijene odvoza otpada. Gospodarstvenici Mostara ovim putem zahtijevaju da se odvoz otpada obračunava po količini otpada i time maksimalno rastereti mostarsko gospodarstvo. - U nekoliko navrata smo od odgovornih tražili da korigiraju ove cijene. Mi ne bježimo od toga da platimo deponiranje otpada koji se odveze iz naših poduzeća, ali svakako ne želimo izdvajati 1800 maraka za jednu tonu smeća. Nadamo se kako će gradske vlasti u Mostaru uvažiti uskoro naše zahtjeve, te kako će se donijeti propisi koji su u skladu s realnim stanjem na terenu - zaključuju naši sugovornici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?