Udar

Zbog struje "tiha poskupljenja" hrane

poskupljenja
VL FOTO
26.02.2012.
u 11:37

Cijene prehrambenih proizvoda mogle bi rasti i preko 6,5 posto. Gorivo je od jučer već skočilo!

Poskupljenje električne energije na područjima koja pokriva Elektroprivreda HZ HercegBosne predstavljat će novi udar na kućne proračune većine građana. Uz novo poskupljenje goriva u Federaciji BiH, bit će to glavni argumenti za lančani rast cijena brojnih drugih proizvoda i usluga. Ombudsmani za zaštitu potrošača, kao i potrošačke udruge, smatraju da za to, kao i za poskupljenje struje i goriva, nije bilo i nema objektivnih razloga. Direktor Potrošačke zadruge EUROBiH, Mesud Lakota kaže kako se već mogu napraviti i konkretne procjene lančanog poskupljenja cijena proizvoda i usluga. Naime, prošle godine su zbog poskupljenja energenata cijene hrane u maloprodaji porasle za oko 6,5 posto na godišnjoj razini.

Tiha poskupljenja

-Isključivi razlog za to povećanje cijena je bilo poskupljenje energenata, i to uglavnom nafte i električne energije. Istu situaciju očekujemo i ove godine, jer su energenti, koji 30 posto utječu na cijenu prehrambenih proizvoda, već poskupjeli. Vjerujem da će se nastaviti praksa tzv. “tihih poskupljenja“, a to znači da trgovci pri svakoj novoj pošiljci robe cijenu proizvoda povećavaju za po nekoliko feninga. Postupno se dolazi do značajnog povećanja u odnosu na početnu cijenu, pojašnjava Lakota.

Iskustvo nam, kaže on, govori da u ovakvim situacijama prvo poskupe uvozni proizvodi, ali ne sumnja da će i domaći proizvođači u svemu ovome naći izgovor za poskupljenja. Lakota vjeruje kako se postupno priprema teren i za povećanje poreza na dodanu vrijednost, kako su to već učinile ili pripremaju učiniti zemlje u okruženju. To bi, bez dvojbe, bio još veći udarac na standard građana nego zadnje poskupljenje goriva i električne energije. Imajući u vidu da se u hercegovačkim gradovima većina stanova zagrijava električnom energijom, vjerojatno će mnogi Hercegovci pozorno pratiti vremensku prognozu za ožujak i travanj, jer ukoliko bi se temperature ponovno spustile i blizu ovomjesečnih, potrošnja struje, a time i mjesečni troškovi, značajno bi se povećali.

Financijska šteta

Proizvođači hrane, trgovci, prijevoznici i distributeri, argumente za poskupljenja već pronalaze i na drugim stranama. Tako mnogi od njih uporno ponavljaju da su im obilne snježne padaline i izvanredno stanje u zemlji, nanijeli golemu financijsku štetu koju moraju nadoknaditi.

-Zbog zabrane prometovanja kamiona, određene proizvode smo morali nabavljati na alternativnim mjestima, a to iziskuje znatno veće troškove. U posebnim okolnostima uvijek važe drukčija pravila, kaže nam jedan trgovac.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Axel
Axel
10:50 27.02.2012.

Razlike u cjeni hrane u EU i BiH su od 30%-100% iako je gorivo skuplje nego u BiH,kako je ovo moguce nitko nezna!? npr. prsut u Padovi je prva klasa 8eura, isti u BiH je 32KM? -cajna je 2,99eur Njemacka,u BiH 14,90KM -nutela, 299eur - BiH 11KM ...i tako redom i tome slicno,pa se postavlja pitanje gdje robu nabavljaju i akak je transportuju pa su cjene toliko razlicite...bojkot je izgleda jedino rjesenje! ...cjena mesa je toliko razlicita pa imam osjecaj da domaci proizvodaci svoju stoku drze i hrane u hotelima!?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?