teška budućnost

Zbog prekomjernog navodnjavanja Bliski istok ostaje bez vode

'A man sells Terfeziaceae, or desert truffles, in a desert south of Samawa, 270 km (168 miles) south of Baghdad February 10, 2013. Truffles are expensive at $45 per kilogram, and are considered a deli
Reuters/Pixsell
14.02.2013.
u 23:09

Površina rijeka Eufrat i Tigris smanjila se za 13 milijuna četvornih kilometara u sedam godina

Posljednja NASA-ina istraživanja pokazala su da Bliski istok ostaje bez pitke vode! Snimkama posebnih satelita procijenjeno je da su rijeke Eufrat i Tigris u posljednjih sedam godina u površini smanjene za 13 milijuna četvornih metara, odnosno njihov je kapacitet sada 144 kubna kilometra vode manji.

O kolikoj je količini riječ, govori i usporedba da je to jednako količini vode koja se nalazi u Mrtvom moru. – O Eufratu, Tigrisu i njihovim slivovima ovise ljudi u Turskoj, Siriji, Iraku i Iranu, a nedostatak vode oni već uvelike osjećaju – tvrde znanstvenici sa sveučilišta California koji su s NASA-om radili na obradi satelitskih podataka.

Cijeli sustav opskrbe ovih dviju rijeka narušen je prekomjernim crpljenjem vode iz podzemnih zaliha i rezervoara što je nepovratan proces.

U ovome trenutku 36 posto svjetskog stanovništva živi u područjima bez dostatne opskrbe pitkom vodom, a tim područjima priključit će se sada i Bliski istok koji podzemne rezervoare vode koristi za navodnjavanje pustinja.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?