Vlada FBiH

Zbog požara kupuju se letjelice, dug FBiH 4,9 milijardi maraka

Vlada
06.09.2012.
u 09:17

Sindikati traže donošenje mjera koje će zaštititi socijalu, a misija MMF-a za manje proračunske izdatke

Zbog vatrene stihije koja je ovog ljeta poharala na stotitine hektara šuma i niskog raslinja, Vlada FBiH zatražila je žurnu pripremu i donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, radi stavljanja u funkciju svih resursa prilikom gašenja požara i osiguranja uvjeta za nabavu i obnovu opreme i vozila za gašenje požara.

Kupovina opreme

Federalna uprava civilne zaštite je zadužena da, u suradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH i Ministarstvom obrane BiH, pokrene inicijativu izmjena i dopuna standardnih operativnih procedura za angažiranje Oružanih snaga BiH u akcijama gašenja požara zbog njihovog pojednostavljivanja i konkretiziranja. Nakon izrade i operacionalizacije ovih procedura Vlada FBiH će kod Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske, inicirati mogućnost zajedničke nabave malih letjelica za gašenje požara otvorenog prostora. Zaduženo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da žurno pripremi zakon o zaštiti šuma zbog žurnog upućivanja Parlamentu Federacije BiH na donošenje. Donesen je i Nacrt zakona o unutarnjem platnom prometu, koji će unaprijediti prinudnu naplatu svih vrsta financijskih dugovanja. I na ovaj način federalna Vlada želi kompenzirati proračunske gubitke koji su milijunski i koje za sada može sanirati jedino stand-by aranžman s MMF-om o kojem se ovih dana vode oštre polemike.

Rasprava o MMF-u

Prezentirana je informacija o vanjskom i unutarnjem dugu Federacije BiH u 2011. godini. Ukupan dug u Federaciji BiH, utvrđen Zakonom, sa stanjem na dan 31.12.2011. godine iznosi 5.594,39 milijuna KM, od čega se na vanjski dug odnosi 4.133,88 milijuna KM i na unutarnji (u odnosu na Zakonom procijenjeni dug) 1.460,51 milijuna KM. Udio vanjskog u ukupnom dugu se konstantno povećava, tako da je 2006. godine, kada je iznosio 55,69 posto, tokom godina rastao, da bi na kraju ovog izvještajnog razdoblja iznosio 74,22 posto ukupnog duga u FBiH. Kako neke kategorije unutarnjeg duga stoji u priopćenju (stara devizna štednja i ratna potraživanja) podliježu verifikaciji, ukupan dug Federacije BiH, iznosi 4.977,99 milijuna KM. Vlada podržala stajalište Federalnog ministarstva okoliša i turizma da ne može dati pozitivno mišljenje na predmetnu studiju procjene utjecaja na okoliš i suglasnost za provedbu izgradnje HE Dabar, projekt poznatiji kao “Gornji horizonti” koji izvodi Vlada Republike Srpske

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?