NAPADI

Zbog povlaštenih mirovina policija osigurava revizijske timove

tadic
Marko Lukunić/Pixsell
07.06.2011.
u 08:46

Revizijski timovi idućih dana zbog pritisaka MMF-a pojačat će aktivnosti oko povlaštenih mirovina u FBiH

Učestali fizički napadi na revizijske timove koji provjeravaju kako su pojedinci ostvarili pravo na ratnu invalidninu ili povlaštenu mirovinu, razlog su zbog kojih se razmišlja da njihov rad na terenu ubuduće osiguravaju pripadnici MUP-a.

Bez službene odluke

Nedavni fizički napad na revizijski tim u Hercegovini samo je pojačao razmišljanja da mješovite revizijske timove na terenu osiguravaju policijski djelatnici. Hoće li ovakav način osiguranja biti uskoro prihvaćen, još nema službene informacije, ali bi zbog čestih incidenata u vidu fizičkih nasrtaja, verbalnih prijetnji, policijsko osiguranje uskoro moglo biti realnost. Iz Ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata FBiH, koje vode stranke potpisnice platforme, već su se više puta požalili na različite vrste incidenata na terenu, koji bi mogli biti učestaliji jer je upravo ovo ministarstvo odlučilo raskrstiti s pojedincima koji su kroz sumnjivu dokumentaciju stekli pravo na povlaštenu mirovinu ili ratnu invalidninu. Unatoč prosvjedima brojnih braniteljskih udruga, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida rata Zukan Helez kazao je kako će nova zakonska rješenja primatelje povlaštenih mirovina natjerati da roku od mjesec dana donesu primjerenu dokumentaciju iz koje bi se jasno razlučilo po kojim su kriterijima umirovljeni.

Teški uvjeti MMF-a

Najavljeni zakon trebao bi objediniti tri uredbe pod kojima su pripadnici braniteljskih populacija odlazili u tzv. povlaštenu mirovinu. U njemu će biti ugrađen i članak koji će ovoj skupini umirovljenika dati rok od 30 dana da dokažu na koji su način ostvarili svoje mirovine, kao i rješenja za zapovjednu dužnost, ali i rješenje o razrješenju s dužnosti. Ukoliko se takva dokumentacija ne bi dostavila na uvid mjerodavnim službama u roku od mjesec dana, takav će primatelj ostati bez svojih primanja. Čelnici Međunarodnog monetarnog fonda, koji su odgodili isplatu, još su jednom ponovili da vlasti u FBiH moraju provesti strukturne mjere vezane uz reformu povlaštenih mirovina i reviziju prava na socijalnu pomoć. Iako je rok bio da se to mora napraviti do Nove godine, kriza u formiranju vlasti, potom njezino nelegalno formiranje, zastoji s konstituiranjem zastupničkih domova i domova naroda, provedba MMF-ove preporuke je odgođena. Također, odluku o smanjenju povlaštenih mirovina pozdravljaju i u Federalnom zavodu MIO.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?