PREBJEZI

Zbog Glavaša i Kutle u BiH novi Zakon o državljanstvu

gužva (1)
Duško Marušić/Pixsell
13.06.2012.
u 09:04

Prebjezi kriminalaca i optuženika za ratni zločin iz Srbije i RH u BiH natjerali bh. vlasti na promjene uvjeta za bh. državljanstvo

Posljednji prebjezi iz Hrvatske u BiH osuđenika za ratne zločine, gospodarski i organizirani kriminal, ali i problemi oko izručenja naturaliziranih bh. državljana iz arapskih zemalja, natjerali su bosanskohercegovačke institucije državne vlasti na radikalnu izmjenu Zakona o državljanstvu.

Zabrane za kriminalce

Gotovo istodobno kad je objavljena vijest da se Miroslav Kutle, bivši hrvatski tajkun kojega su tamošnje vlasti radi gospodarskih malverzacija osudile na 2,5 godine zatvora, nakon obnove sudskog postupka u Sarajevu, preselio u Banju Luku održana je sjednica Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamenta BiH. Nakon višesatne rasprave povjerenstvo nije uspjelo usuglasiti mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, zbog čega je moguće da će ponuđeni prijedlog biti uklonjen iz parlamentarne procedure. Među inim zahtjevima za dobivanje bh. državljanstva, čije je izmjene tražio Ustavni sud BiH, nalazi se i onaj da svaka osoba koja želi biti državljanin BiH mora imati čist policijski dosje, mora se služiti jednim od tri jezika konstitutivnih naroda i imati odobren stalan boravak na prostoru BiH najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva. U zakonu je dodana odredba po kojima se utvrđuje “da se protiv stranca koji traži bh. državljanstvo ne vodi kazneni postupak, osim ako se dokaz o ispunjavanju ovog uvjeta ne može razumno zahtijevati, da ne predstavlja prijetnju po sigurnost BiH, da ima stalan izvor prihoda za osobno izdržavanje, da je izmirio sve porezne i financijske obveze i da potpiše izjavu kojom prihvaća ustavni poredak BiH”.

Sporni arapski državljani

Ovi uvjeti u Zakonu su doneseni jer su bh. državljanstvo dobivali opasni kriminalci, ratni zločinci i teroristi, a neki su njegovim dobivanjem stekli mogućnost izbjegavanja kaznenog postupka i izvršenja zatvorskih kazni”. Državljanstvo BiH neće moći dobiti osobe koje su u drugim državama izbjegle financijske i porezne obveze”. Usvajanje Zakona o državljanstvu postalo je sporno jer članovi povjerenstva iz RS-a traže da se u paketu riješe pitanja državljanstva, jedinstvenog matičnog broja i prebivališta. Time, tvrde srpski članovi spomenutog povjerenstva, bi bilo izbjegnuto da bh. državljanstvo steknu osobe iz arapskih država koje su u BiH stigle tijekom rata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?