teške infekcija

Zbog gaze u trbuhu nikada više neće moći roditi dijete

podobnik,portal
Sanjin Strukić/PIXSELL
31.01.2013.
u 12:00

Mlada majka 
jedva je preživjela nesavjesno liječenje. Dvaput je bila operirana

Prije više od četiri i pol godine mladoj majci Lioni K. R. nakon carskog reza u zagrebačkoj Specijalnoj bolnici Podobnik greškom je ostavljena u trbuhu gaza, zbog čega je kod nje nastupila teška infekcija i narušeno joj je zdravlje. Jedva je preživjela, prošla je dvije operacije, a cijeli će život trpjeti posljedice nesavjesnog liječenja. Zbog nesavjesnog liječenja zagrebački Županijski sud pravomoćno je uvjetno osudio višu medicinsku sestru Teu Kalafatić na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Time je nešto ublažena presuda suca Milenka Đakovića, koji je lani okrivljenoj bio izrekao uvjetnu osudu od godinu i pola dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine.

>> Kobnom pogreškom pacijentici ostavili gazu u trbuhu

Liona K. R. imala je rizičnu trudnoću, visok tlak i htjela je sa suprugom biti sigurna da će porođaj proteći u redu te je odabrala kliniku Podobnik. No, Kalafatić je, prema presudi, radeći kao instrumentarka zadužena za brojenje gaza korištenih pri carskom rezu, tog 29. srpnja 2008. u Specijalnoj bolnici Podobnik propustila sve ih pobrojiti i usporediti potrošene gaze s ukupnim brojem gaza iz paketa pripremljenog za operaciju. Tako je u trbuhu Lione K. R. ostala gaza od operacije, zbog čega je mladoj majci poslije teško narušeno zdravlje. Otpuštena je kući, a drugi dan dobila je visoku temperaturu. Krvna slika pokazivala je upalu, no liječnici nisu prepoznali pogrešku.

Mlada je žena nakon neuspješnog liječenja u teškom zdravstvenom stanju tek u travnju 2009. hospitalizirana u zagrebačkoj Petrovoj bolnici, u kojoj je operirana te joj izvađena gaza. No, prošlo je dosta vremena dok joj se zdravstveno stanje nije popravilo pa je u svibnju 2009. još jednom operirana u bolnici Rebro.

Njezin suprug lani je za Večernji list, nakon nepravomoćne presude, govorio o šoku koji su preživjeli. Iako su zahvalni što su dobili zdravu djevojčicu, zbog zdravstvenih problema supruge nakon liječničke pogreške djece više ne mogu imati.

Inače, Tea Kalafatić se na sudu branila da je sigurna da u trbuhu pacijentice nije ostavila gazu.

– Sigurna sam 100 posto da je sve bilo u redu, ništa nije ostalo u tijelu pacijentice, dvaput sam brojila gaze, kao mnogo puta do tada. Nisam napravila propust i tvrdim da u trbuhu pacijentice nije ostala nikakva gaza – branila se.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije