PONOVNO PUTOVNICE

Zbog Europske Unije u Hrvatsku samo s putovnicom

EU granica
09.05.2013.
u 08:58

Nekoliko zemalja članica EU izrazile su sumnje oko toga da se za građane BiH nastavi sadašnji režim. Još je 52 dana ostalo do ulaska RH u EU, a nijedna zemlja još to nije odobrila

Još nijedna od 27 zemalja Europske unije nije potvrdno, ali ni negativno odgovorila na formalni zahtjev Hrvatske u kojemu je dostavljena i argumentacija bosanskohercegovačke strane oko toga da se nakon 1. srpnja nastavi režim prijelaza granice samo s osobnom iskaznicom. U međuvremenu, jučer je Hrvatska najavila da će u sklopu usklađivanja svojih odnosa s Europskom unijom i ispunjavanja obveze prilagođavanja Schengenskom režimu u sljedećem razdoblju morati otkazati sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o uzajamnom ukidanju viza iz 2003. godine, što se međutim neće odraziti na režim putovanja građana BiH u Hrvatsku, odnosno neće im biti potrebne vize.

Svi moraju biti ‘ZA’


Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatske objavilo je da je za građane BiH najvažnije da se otkazivanje ovog sporazuma neće odraziti na režim putovanja u Hrvatsku, s obzirom na postojanje bezviznog režima koji građanima BiH omogućava putovanje bez viza u sve države članice EU, osim u Veliku Britaniju i Irsku. No, kako su dvije zemlje u međuvremenu imale poseban režim prijelaza granice samo s osobnom iskaznicom, u međuvremenu se otvorilo pitanje nastavka korištenja ovog privilegiranog odnosa. Hrvatska je prema irskom predsjedatelju EU uputila prijedlog da državljani BiH nastave s prijelazom granice samo uz predstavljanje osobnih iskaznica. Ovaj prijedlog je u fazi razmatranja u nadležnim tijelima EU, a predstavnici BiH i Hrvatske često nastupaju zajedno u obrazlaganju značaja tog prijedloga.
“Da bi to pravilo vrijedilo i od 1. srpnja potrebno je da svih 27 zemalja da svoju suglasnost. Imamo ohrabrujuće nagovještaje, no na žalost dovoljno je da samo jedna zemlja uskrati taj zahtjev i granica će se morati prelaziti samo s putovnicama”, rekao je Perković jučer za Večernji list. On je izrazio umjereni optimizam i vjerovanje da će se do 1. srpnja sve zemlje EU očitovati, bilo da daju ili uskrate tu mogućnost.

Postoje rezerve


“Bit ćemo sretni ako stav bude pozitivan. Znamo da kod određenih zemalja postoje rezerve i putem diplomatskih aktivnosti pokušavamo lobirati u pozitivnom smislu vjerujući da nastavak prelaza granice s osobnim iskaznicama neće imati nikakve sigurnosne implikacije”, objasnio je Perković. Argument da se ne ukine režim prelaženja s osobnim iskaznicama i uvede obvezno nošenje putovnica je rad institucija sigurnosti u BiH, ali i činjenica da na granicama RH s drugim susjedima u EU još uvijek postoje granične provjere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?