Izvješće

Zavod MIO FBiH u minusu čak 50 milijuna maraka, MMF traži uštede

Umirovlljenici
02.07.2012.
u 10:21

Umirovljenici su najranjivija kategorija društva koja očekuje povećanje mirovina

Općenito lošu sliku financijskih kretanja u BiH upotpunila je informacija o tome kako se za isplatu mirovina u prvih pet mjeseci Zavod mirovinskog i invalidskog osiguranja Federacije BiH zadužio za čak pedeset milijuna maraka. To predstavlja, kako pokazuju podaci, 37,8 posto od ukupnog iznosa od 132 milijuna mraka koliko se mjesečno isplaćuje za 377.648 umirovljenika u ovome entitetu, doznaje se, što predstavlja veliki problem za normalno funkcioniranje ovoga zavoda.

Nisu upitne mirovine

U samome zavodu nisu mogli potvrditi navode o velikom financijskome minusu u kojemu se nalaze te su istodobno ustvrdili kako stanje nije tako alarmantno, kao i da prema trenutačnoj situaciji neće doći u pitanje normalna isplata mirovina u Federaciji BiH. “U posljednje smo vrijeme uravnotežili poslovanje nakon prvih pet mjeseci, a prema analizama do kraja godine bi trebali dvojbe. Ovaj mjesec dosta je bolji nego prošli. Nema nikakva razloga za zabrinutost, nastavit ćemo redovito isplaćivati mirovine”, rekao je Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja Federacije BiH. Prem njegovom objašnjenju, početak financijske godine uvijek podbaci s prikupljanjem prihoda što oteža isplatu mirovina. U ovoj instituciji nemaju informacije oko toga da je Međunarodni monetarni fond (MMF) zatražio određene uštede koje se tiču smanjenja javne potrošnje, ali i konsolidiranja zavoda mirovinskog osiguranja, što bi podrazumijevalo i određeno smanjenje mirovina budući da je razvoj situacije dugoročno neodrživ. Zbog toga je i Upravni odbor Zavoda MIO odlučio zatražiti od Vlade Federacije BiH prethodno mišljenje o pokretanju postupka prodaje određenih objekata koji su u vlasništvu Federalnog zavoda koje im ne trebaju, a kako bi se pokrile određeni financijski problemi. Naime, prema rezultatima poslovanja u prvih pet mjeseci, svakoga mjeseca je zavod je isplaćivao mirovine za deset milijuna maraka više nego što je prikupljao.

Kazna umirovljenicima

Ovaj zavod svakoga mjeseca brine za isplatu 176.454 starosnih mirovina, na invalidske otpada 82.077, dok obiteljsku mirovinu koristi 119.117 osoba. Zbog toga najveći broj redovitih umirovljenika koji su izmirili sve obveze plaćajući doprinose za odlazak u mirovinu prima najniži novčani iznos. Tako najniža mirovina iznosi 310 maraka, zajamčena je 414 maraka, a najviša pak 2071 maraka. Inače, prosječna mirovina u Federaciji BiH jedan je od najnižih u regiji i iznosi 352 marke, što je ipak značajno više nego u Republici Srpskoj. Tamo, naime, prosječna mirovina iznosi 311 maraka, dok je najniža mirovina 160, a najviša 1572 maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?