KAOS

Zavod MIO bez upravnog odbora, mirovine se ne mogu isplatiti

umirovljenici
VL FOTO
15.02.2011.
u 09:07

Očekuje se da Vlada produži mandat Upravnoga odbora do imenovanja novih članova

Potkraj siječnja istekao je mandat članovima Upravnoga odbora Zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja (MIO) Federacije BiH zbog čega je otežan rad ove ustanove. Naime, Upravni odbor Zavoda MIO utvrđuje koeficijent te odobrava isplatu mirovina, što sada mora preuzeti uprava ovoga zavoda te ministarstvo rada i socijalne politike. Iako do kraja nije jasno mogu li se bez Upravnoga odbora isplatiti mirovine, iz Zavoda MIO tvrde da je to ipak moguće kako se ne bi došlo do nemoguće situacije u kojoj bi ispaštali umirovljenici koji s nestrpljenjem očekuju svoja zarađena mjesečna primanja.

Iz Upravnoga odbora (UO) ipak se doznaje da bi i sama isplata mirovina mogla doći pod znak pitanja jer su oni jedini nadležni za utvrđivanja koeficijenata na temelju kojih se isplaćuju mirovine. Vlada Federacije je već jedanput produžila za dva mjeseca Upravnome odboru mandat budući im je bio istekao 18. studenog prošle godine. Očekuje se da Vlada ponovno produži mandata kako bi Zavod normalno radio. Naime. svih deset županija mora raspisati natječaj za po jednoga člana Upravnoga odbora i provesti proceduru izbora do kraja. Jednoga člana biraju i umirovljenici. Kada bi se danas raspisao natječaj, Upravni odbor bio bi utemeljen tek za nekoliko mjeseci. No, imajući na umu stanje u županijama od kojih pojedine nisu ustrojile niti županijske skupštine teško je očekivati da će se to dogoditi u nekoliko sljedećih mjeseci.

Dosadašnji odbor kojemu je nedavno istekao mandat uspio je u zajedno s upravom značajno stabilizirati rad ovoga Zavoda. To potvrđuju i revizijska izvješće posljednjih godina u kojima se navodi da je rješeno više od 90 posto preporuka. Unatoč velikome pritisku mirovina za koje nisu do kraja izmirene sve obveze i čije je financiranje preuzela Vlada, Zavod MIO je uspio proteklu godinu završiti pozitivno poslujući. Valja reći da je 2010. godinu Zavod mirovinsko-invalidskog osiguranja završio s dobitkom od 42 milijuna maraka što je omogućilo da u ovu godinu ova ustanova uđe s puno više optimizma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?