Kriza

Zaustavljene kemoterapije jer nedostaje citostatičnih lijekova

bolnica
Arhiva VL
11.05.2010.
u 11:28

Teški bolesnici trpe zbog birokratskih razloga i prijenosa poslova s entitetske na razinu BiH

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru i drugim bolnicama diljem Bosne i Hercegovine obustavljene su određene vrste kamoterapija zbog niza propusta birokracije kojima su ljudski životi sporedna stvar u navodnoj zaštiti njihova zdravlja. Naime, više od 15 dana za određene vrte kemoterapija nedostaje citostatika, na što se Večernjaku požalio jedan od pacijenata mostarske bolnice. Inače, citostatike isključivo nabavlja Zavod za zdravstveno osiguranje Federacije BiH na temelju složenih procedura javnih nabava, što je za Večernjak potvrdila ravnateljica ovoga zavoda Novka Agić.

“Postoje problemi s dva do tri citostatika i za njihovu nabavu sada postoje tehnički problemi”, rekla je ravnateljica Agić. Pojasnila je kako je posljednji natječaj za nabavku ovih citostatika jednostavno propao jer se nitko do dobavljača nije javio na natječaj.

Istaknula je, međutim, kako se iz ZZO-a Federacije BiH pacijentima nastoji pomoći na razne načine. U pojedinim slučajevima, kazala je, refundirana su sredstva koja su građani plaćali za nabavu citostatika na slobodnom tržištu. No, kako se doznaje, do zastoja u nabavi citostatika došlo je zbog postupka preregistracije svih pojedinačnih lijekova za koje je sada potrebno dobiti odobrenje od državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa sjedištem u Banjoj Luci.

Uz nedostatak na svjetskome tržištu, što se povremeno događa, složeni postupak preregistracije svih lijekova od najbanalnijih do životno potrebnih lijekova, sada mora odobriti državna agencija, što su do sada radile entitetske agencije. Umjesto da se samo objedine esencijalne liste postojećih lijekova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, sada i najteži bolesnici moraju čekati da agencija izda odobrenje za njihovo korištenje. Iz državne agencije to objašnjavaju propisima kojih se moraju pridržavati te odgovarati za podrijetlo, kakvoću i učinke lijekova koje nabavljači ponovno moraju registrirati kod njih. Inače, tek prošloga mjeseca, čak tri godine nakon početka rada, objavljen je prvi registar lijekova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?