BRANITELJI POSAVINE

Zaustaviti reviziju koja ponižava Hrvate u BiH

branitelji
VL FOTO
27.08.2011.
u 11:33

ripadnici Armije BiH sigurni od revizije, dok se vlasti iživljavaju na pravima invalida HVO-a

Ministarstvo branitelja u Vladi Županije Posavske organiziralo je tiskovnu konferenciju na kojoj se najviše govorilo o problematici braniteljske populacije i aktualne revizije branitelja. Jedinstven je zaključak svih prisutnih da je revizija potrebna, ali ne na način na koji se trenutno provodi. Na press-konferenciji govorili su ministar branitelja Joso Marković, ratni general HVO-a Đuro Matuzović, dr. Perica Jelečević, predsjednik županijske HVIDR-e Predrag Mišković i Anto Oršolić ispred ratnih vojnih invalida pripadnika 106. brigade HVO-a.

Zloupotreba zakona

-Kad smo pripremali zakon o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske populacije, bili smo uvjerenja da ćemo donijeti jedan pravedan zakon koji će imati iste kriterije prema svim braniteljima u Federaciji BiH. Kad je zakon donesen i kad je počela njegova primjena, dogodile su se posve neočekivane stvari gdje je, po informacijama koje mi trenutno imamo, revizija išla na štetu pripadnika HVO-a, rekao je ministar branitelja u Vladi ŽP-a Joso Marković i posebno naglasio:

- Najdrastičnije se to dogodilo ovdje u Posavini, mi smo bili nezadovoljni provedbom zakona u prvoj fazi, dakle kod kontrole vojne dokumentacije, a posebno smo nezadovoljni i ogorčeni onim što se događa u kontroli medicinske dokumentacije. Prema našim saznanjima, od 56 ratnih vojnih invalida koji su invalidnost stekli temeljem ranjavanja, 24 su dobili manje od 20%, što znači da su izvedeni iz prava. Samo četvorica su potvrđena, a svim ostalim je umanjeno što znači da je za njih preko 90% ili umanjeno ili izvedeno iz prava. U Armiji BiH je samo simboličan broj onih kojim je umanjeno i simboličan broj boraca koji su izvedeni iz prava. Jedino rješenje je da se ova revizija zaustavi.

Poražavajući podatci

- Dobili smo informaciju iz Federalnog ministarstva dokle je stigla revizija. Zamislite, od broja RVI koji su predloženi da se izvedu iz prava na invalidnost 60% je HVO, a 40% je armijski dio. Ako se zna da u strukturi invalida u FBiH 80% pripada Armiji BiH, a 20% HVO-u, onda informacija sama po sebi govori sve, zaključio je Marković. Novinarima su se obratili general Đuro Matuzović i dr. Perica Jelečević.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar servo_volan
servo_volan
12:45 27.08.2011.

Ova famozna revizija je lažna i lčopovska pljačka narod svojim iznosma koje uzimaju osvetom nad Hrvatskim stradalnicima .Ja sam osobno mišljenja da će i ova revizija kao sve druge biti predmet mnogih polemika i rasprava a završiče i na sudu svi oni koji su ljudima dali pravomoćno a izvode ih iz prava da to zakon ne pokrepljuje.Šta ste mislili da će nas Bošnjaci zagrliti e to je zabluda prevarili su nas na stotine puta a hrvati opet sa njima u ovoj zemlji nemožeš nikom vjerovati do kraja .Revizija je nezakonita neki ljećnici su u sukobu interesa dobivaju plaće od 2500-6000 + će ih famozni minister nagraditi da ruše sve hrvatsko .Nekim stradlnicima je to jedini izvor primanja i ako ostanu recimo u bugojnu ili negdje drugo bez prava to će biti još jedno etnićko ćišćenje i pravno nasilje nad Hrvatima ova revizija neće doćekat svoj poćetak ni kraj ne samo ova već svaka jer ABIH ima sve 80%kolaća vrjeme je da se razdvojimo za sva vremena jer do jućer smo bili u ratu kako možemo djeliti ista prava

GA
garbage2
08:48 28.08.2011.

Svim laznim invalidima uskratiti pravo na pomoc. I jos ih kazniti. I njih i one koji su im dali laznu dokumentaciju. Lopatu u ruke i na pos\'o, bando lopovska.

CI
cinbenik
10:00 28.08.2011.

Hrvate u BiH je ponizio i ponizava HDZe.Nemozes vjerovat kako ih slusaju ovi iz dijela Posavine koji su po HDZeu takodje trebali biti RS.Jel zaskripi u HDZe regiji i dodje na ispovijed losa politika HDZea,moraju im priskociti u pomoc,a kada je obrnuto HDZe regija spava.Mislim da i u Posavinivladaju silom HDZea i kupavanjem i dijeljenjem prava,sto niukom slucaju nebi trebalu da se dogadja u hrabroj Posavini i koja bi trebala da kritikuje poluitiku HDZea jer je radila protiv posavine.Koliko vidim citava Posavina ima jednog generala,a HDZe regija neznaim se broj.Znaci morao si biti u HDZeu da bi dobio cin nebitno sta si uradio za obstojnost Hrvata na ognjistima.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?