Prijedlog SDP-a

Zatvorske kazne za osobe koje pozivaju na odcjepljenje od BiH

parlament
VL Photo
08.05.2010.
u 11:47

Prijedlogom se predlaže minimalna trogodišnja zatvorska kazna za “ugrožavanje državne neovisnosti”

Kada bi bile usvojene izmjene i dopune Kaznenog zakona BiH, koje su predložili zastupnici SDP-a u državnom Parlamentu, premijer Republike Srpske Milorad Dodik lako bi se mogao suočiti s kaznenim progonom.

Prijedlog u proceduri

Naime, suština SDP-ova prijedloga, koji se već nalazi u parlamentarnoj proceduri, jest uvođenje zatvorske kazne za osobe koje javno pozivaju na odcjepljenje od BiH. - Tko javno poziva ili na bilo koji drugi način uputi poruku javnosti, čiji je cilj odcjepljenje dijela teritorija Bosne i Hercegovine ili pripojenje drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine, navodi se u prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona BiH. Više je nego očito da je ovaj prijedlog motiviran istupima premijera manjeg bh. entiteta Milorada Dodika da BiH nije nužno trajna kategorija, te da će se Republika Srpska, prije ili kasnije, izjasniti o svom statusu. Ovakve izjave u Federaciji su žestoko kritizirane, a ovo je prvi pokušaj da im se “zakonski” stane u kraj. Uz spomenutu, SDP predlaže uvođenje još nekoliko novih odredbi u Kazneni zakon BiH. Tako se predlaže minimalna trogodišnja zatvorska kazna za “ugrožavanje državne neovisnosti”, odnosno za one koji pokušaju “BiH dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema nekoj drugoj državi”.

Sankcije, ali i zatvor

Kazna zatvora u trajanju do tri godine ili novčanom kaznom, prema ovom prijedlogu, bile bi sankcionirane i osobe koje “vrijeđaju državu i njene simbole”, navodi se u prijedlogu koji je uputio SDP BiH. Konkretno, prijedlog je da onaj tko skine, uništi, ošteti, učini neupotrebljivom ili na drugi način uvrijedi javno istaknutu zastavu BiH” bude zatvoren ili novčano kažnjen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?