Beogradski sastanak

Zatopljenje odnosa: Milanović se točno u podne sastaje s Dačićem

Zoran Milanović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
16.01.2013.
u 08:28

Bit će to prvi radni sastanak dvojice premijera od kada su prošle godine u svibnju održani izbori u Srbiji.

Premijer Zoran Milanović danas putuje u Beograd gdje će se sastati sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem.

Bit će to prvi radni sastanak dvojice premijera od kada su prošle godine u svibnju održani izbori u Srbiji. Na ovaj posjet se gleda kao na "zatopljenje" odnosa između dvije države koje su se "udaljile" nakon odlaska bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića s vlasti i hrvatskog priznanja Kosova.

Iz Srbije su dolazile i oštre reakcije nakon oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Borisu Tadiću. Prvi sastanak visokih dužnosnika Hrvatske i Srbije nakon dugo vremena dogodio se u Dublinu gdje su razgovarali hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i srpski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić.

Nema intoniranja himni kao ni postrojavanja vojske

Posljednjih tjedana srpski premijer Ivica Dačić je dijelom promijenio retoriku prema Hrvatskoj te je izjavljivao da Srbija s Hrvatskom mora surađivati te da je Srbiji puno bliže Hrvatska i BiH nego neke druge zemlje.

Današnji susret neće biti službeni, nego radni tako da se neće intonirati himne i postrojavati vojska, ali će biti dobar za ponovno uspostavljanje odnosa dvije susjedne države. Dvojica premijera će se sastati točno u podne te bi trebali razgovarati oko sat vremena.

– Ne očekujem da to po zaključcima bude povijesni sastanak, već da ćemo se dogovoriti o daljnjoj suradnji i o svim pitanjima koja su nastala tijekom ratova. Nakon zahlađenja naših odnosa trebamo učiniti korake prema normalizaciji – rekao je Dačić u danim pred susret u Beogradu.

>>Dačić: Susret s Milanovićem bit će važan, ali ne i povijesni

>>Bruxelles pozdravlja prvi sastanak Milanovića i Dačića

>>Pusić: Nema racionalnog razloga za nesuradnju Hrvatske i Srbije

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?