NOVA AFERA

Zataškan je ilegalni uvoz goveda iz Srbije u BiH

goveda
Damir Špehar
06.09.2010.
u 16:18

Ministar unutarnjih poslova Srbije izvijestio je vlasti BiH da je u toj zemlji sankcionirano 19 policajaca i graničnih službenika zbog ilegalnog transporta goveda u BiH. U ovoj državi međutim nikada se nije vodila istraga o

U Srbiji je 19 policajaca, carinika i graničnih službenika suspendirano zbog ilegalnog prijevoza govedine u Bosni i Hercegovinu, no u ovoj državi nitko za to nije snosio odgovornost. To je u jednome razgovoru s dužnosnicima u Bosni i Hercegovini iznio ministar unutarnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić. Sankcije prema službenicima Srbije uključile su i izbacivanje s posla pa i kaznenu odgovornost.

Bez reakcije

Prema navodima Večernjakova izvora, goveda su iz Srbije preko Drine, što ilegalnim splavima, što zahvaljujući korumpiranosti službenika Uprave za neizravno oporezivanje, na ‘službenim prijelazima u protekloj godini prebacivana u BiH. U nekoliko navrata je u ovim zloporabama prebačeno više goveda, a naš sugovornik tvrdi da se radi o 3000 komada koja su završila u nekoliko velikih mesnih industrija. Mjesto gdje je ova stoka skupljana je Kalesija otkuda je, prema tvrdnjama predstavnika policijskih agencija, dalje distribuirana u tri velike mesne industrije. U tim su tvrtkama ove životinje zaklane i kao svježe meso završilo u mesnicama ili pak u drugim proizvodima.

Na ovaj je način potpuno zaobiđeno plaćanje svih obveza prema državi te s druge strane samo potvrđena poznata činjenica da u BiH građani jedu hranu i meso sumnjiva podrijetla. Potvrđuju to i nalazi koji svako malo potaknu nova aferu o kojoj se sve završi na medijskoj priči. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zatražilo je od Uprave za neizravno oporezivanje BiH da pojača kontrole mesa i mesnih prerađevina koji dolaze iz Makedonije, zbog sumnje da uvezena roba ima sumnjivo podrijetlo. Posebnu sumnju izazvala su nedavna izvješća da je u posljednjih nekoliko godina drastično povećan uvoz mesa iz Makedonije, za što ne postoje autentične deklaracije o podrijetlu robe. Zbog toga su iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa upozorili Upravu za neizravno oporezivanje o podacima do kojih su došli zajedno s državnim Uredom za veterinarstvo. Iako se naizgled radilo o legalnoj trgovini mesa, utvrđeno je da je samo u dvije godine povećan uvoz mesa i mesnih proizvoda iz ove države za čak 500%, što se ne može opravdati nikakvim novim posebnim uvjetima. No, iako su vlasti BiH tražile objašnjenje makedonskih vlasti, kao odgovor dobili su – ništa.

Sumnjivo podrijetlo

- Na naša traženja, nažalost, nismo dobili potvrdan odgovor kod carinskih tijela Makedonije, tako da smo pokušali naći rješenje, kojim nećemo prekršiti CEFTA sporazum, naveli su iz Ministarstva vanjske trgovine na upit Večernjaka. Dodali su da su na sastanku Privremenog odbora za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i priključivanju između BiH i Europske komisije, informirani predstavnici Europske komisije o problemima u vezi s utvrđivanjem podrijetla mesnih prerađevina koje se uvoze u BiH iz Makedonije. Osim toga, u Ministarstvu je održan sastanak s predstavnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH na kome je analizirana ova situacija. Zatraženo je od Uprave za neizravno oporezivanje da za robu traži provjeru dokaza o podrijetlu robe, uz obvezno polaganje bankovnih jamstava za pokriće eventualnog carinskog duga u punom iznosu. - Rezultati provjere moraju jasno kazivati jesu li dokumenti autentični i mogu li se odnosni proizvodi smatrati proizvodima s podrijetlom iz Republike Makedonije. Ovakav način postupanja će se provoditi sve dok se ne otklone nejasnoće zbog kojih postoji osnovana sumnja u podrijet robe, o čemu će se Ministarstvo i Uprava međusobno informirati“, ističe se u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:21 08.09.2010.

Prije 6 mjeseci otvorila se nova prilika da se izvučete iz financijske krize. Ta prilika je www.gdi-wealth.ws. Ova web stranica pomogla je više od 400 ljudi da se spase od \"propasti\", tj. bankrota, a neki od njih ne samo da su se oduprli krizi, već su i osigurali mjesečne prihode veće od 8000 kuna! Ukratko, www.gdi-wealth.ws je pomogao mnogima da promijene svoj život. Zašto ne bi i VAMA?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?