Dostava podataka

Zastupnici - otkriti koliko novca ide za magisterije i doktorate

Dom naroda
10.11.2012.
u 10:34

Institucije BiH moraju dostaviti podatke o izdacima za školovanje svojih zaposlenika, i to jasno za sve što se plaća iz proračuna BiH

Sve državne institucije morat će Parlamentu BiH dostaviti podatke o korisnicima i iznosu sredstava dodijeljenih za školovanje dužnosnika i zaposlenika. Izaslanik u Domu naroda Mehmed Bradarić službeno je zatražio podatke, koji će sigurno biti zanimljivi.

Javna tajna i zloporabe

Javna je tajna da se proračunska sredstva u BiH vrlo često koriste za financiranje školovanja i usavršavanja državnih službenika i dužnosnika koje nema nikakve veze s njihovim radom u državnoj službi. Svake godine stotine tisuća maraka proračunskih sredstava utroši se za “stručno usavršavanje” kadrova, a što se redovito registrira i u revizijskim izvješćima. Bradarić je posebno zainteresiran za podatke o sredstvima dodijeljenim za doktorske i magistarske radove. - Tražim da mi sve institucije BiH dostave odgovore koliko su u razdoblju od 2006. do 2011. isplatile na ime troškova školovanja svojim rukovoditeljima i zaposlenicima. Pregled treba napraviti po godinama i korisnicima i navesti koju poziciju, odnosno koje poslove obavljaju oni koji su dobili sredstva za školovanje. Prvenstveno me zanimaju dobivena sredstva za polaganje i obranu magisterija i doktorata - kaže Bradarić. Također je tražio da se dostave podaci o temama magistarskih i doktorskih radova ministara i ravnatelja institucija BiH, kako bi se moglo vidjeti koliko obranjena tema ima dodirnih točaka s poslovima i zadacima koje su obavljali ili obavljaju u svojim institucijama. Poseban problem je što mnogi kadrovi koji su dobili značajna financijska sredstva iz državne blagajne više ne rade u institucijama BiH pa ispada da je država uzalud ulagala u njihovo obrazovanje i usavršavanje. - Treba navesti jesu li osobe koje su dobile sredstva još u institucijama BiH ili su ih napustili dragovoljno ili po prestanku mandata i jesu li u ugovorima, koje su morali zaključiti prilikom dobivanja sredstava, imali zaključenu klauzulu o roku u kojem navedeni trebaju ostati u institucijama BiH - ističe Bradarić.

Apsurdna situacija


Osim što dobivaju sredstva za magistarske i doktorske radove, mnogi djelatnici državnih institucija koriste mogućnost učenja stranih jezika i informatike. Takve tečajeve nerijetko organizira i financira Agencija za državnu službu BiH. Cijela stvar je prilično apsurdna, jer je poznavanje stranih jezika i rada na računalu jedan od temeljnih uvjeta prilikom zapošljavanja u državnoj službi. To je očito samo formalnost koju nitko ne provjerava jer da je drukčije ne bi bilo potrebe za dodatnim školovanjem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?