Skupština

Zastupnici odlučili - u petak će glasati o smjeni Vlade SDP-a

Sarajevo
20.09.2012.
u 09:01

Potpisnici smatraju i kako aktualnoj vladi nedostaje vizije i hrabrosti za rješavanje svih problema

Skupština Sarajevske županije glasovat će u petak, 21. rujna o smjeni županijske Vlade predvođene SDP-om. Ovakva odluka koju je predložio Klub SDA donesena je na jučerašnjem redovitom zasjedanju županijskog Parlamenta.

Prelazak u oporbu

Uz 13 zastupnika SDA, Stranke za BiH, Bosanske stranke (BOSS) te samostalnog zastupnika Enesa Zekovića koji su potpisali inicijativu za sazivanje izvanredne sjednice na kojoj bi se odlučivalo o smjeni Vlade, prijedlog je jučer podržalo i nekoliko zastupnika manjih stranaka. Tako se došlo do broja 19 zastupnika koji podupiru glasovanje o smjeni Vlade i ako svi ti zastupnici u petak budu podržali samu smjenu Vlade, SDP će morati prijeći u oporbu.

U obrazloženju zahtjeva za smjenu iz SDA su naveli brojne razloge, a između ostaloga, jer je, kako tvrde, izazvala pravni i administrativni kaos, donošenje odluka i zakona koji nisu sukladni Ustavu i drugim pravnim propisima, a potpisnici smatraju i da aktualnoj Vladi nedostaje vizije i hrabrosti za rješavanje nagomilanih problema. Zastupnici SDP-a i SBB-a su praktički ostali usamljeni u protivljenju sazivanja izvanredne sjednice, što je ozbiljan indikator da bi Vlada koju vodi premijer Fikret Musić nakon samo nekoliko mjeseci vladavine u petak mogla biti oborena. U SDA su uvjereni da će se to i dogoditi te da će vrlo brzo oni sa svojim koalicijskim partnerima formirati novu Vladu u jednoj od ekonomski i politički najznačajnijih županija u Federaciji. Bio bi to i prvi uspješan kontraudar SDA u borbi za vlast sa SDP-om na svim razinama. Sličan scenarij već se priprema u Zeničko-dobojskoj županiji, a navodno su u tijeku aktivnosti SDA na osiguranju nove parlamentarne većine i u Unsko-sanskoj županiji, gdje trenutačno vlada široka koalicija SDP-a i niza manjih stranaka.

Dodatni partneri

Još ranije SDA je uspjela izbaciti SDP iz vlasti u Bosansko-podrinjskoj županiji, a jedina županija u kojoj je vlast SDP-a i SBB-a neupitna je Tuzlanska županija, gdje ove stranke ne trebaju dodatne partnere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?