Suradnja

Zaštita prirodne baštine gradova Vinkovaca i Orašja

abonos
Nada Koturić
18.01.2012.
u 11:53

Projekt financira Europska unija iz IPA Programa prekogranične suradnje BiH i RH

Europska komisija inicirala je u Posavini Projekt prekogranične suradnje simboličnog imena VIOR (početna slova dva grada Vinkovaca i Orašja). Podrazumijeva projekt očuvanja i zaštite prirodne baštine dva susjedna grada.

Prepoznatljiva priča

U VIOR projektu kojeg financira Europska komisija, osobito mjesto zauzima priča o Abonosu, sada već prepoznatljivom brandu Posavine ne samo u europskim nego i u svjetskim okvirima. Podsjećamo, radi se o drvetu starog hrasta lužnjaka starosti od nekoliko stotina do nekoliko tisuća godina. Abonos starosti preko 8.000 godina Hrvoje Benković iz Ugljare izvlači iz posavskih rijeka i šljunčara a primjerci su certificirani u laboratorijima instituta u Zagrebu, Tokiju i Kijevu. Prof. Vladimir Gudac, arheolog iz Zagreba uspoređuje nalaz Abonosa sa nalazima ostataka dinosaura a američki prof. sa Cornell Universitu Thomaz Wazny čak tvrdi kako će se s informacijama koje će dobiti iz Abonosa (njegovih godova) pisati povijest, ne samo posavskoga kraja, nego regije i cijele klimatske zone. Dr.Tomislav Dubravac, znanstveni savjetnik (Hrvatski Šumarski institut) već godinama popularizira i prezentira temu Abonos diljem Europe, u New Yorku, Argentini. -O Abonosu sam, kaže nam ugledni znanstvenik, zaintrigirao svoje brojne kolege i skrenuo njihovu pozornost na vrijedne nalaze u Posavini koji su vrijedni ne samo zbog starosti koja doseže i preko 8.000 godina , već i po količini koje još skrivaju riječne dubine, šljunčare i ostale vodene površine.

Smjernice kretanja

Predstojnik Zavoda za uzgajanje šuma dr. Dubravac je i predstojnik Znanstvenog vijeća pa je i na taj način priču o Abonosu prenio u znanstvene krugove odakle se mogu jasnije odrediti smjernice daljnjeg kretanja projekta VIOR. –Na nagovor svojih kolega iz Vinkovaca ovdje sam u Orašju održao predavanje o vrijednosti nalaza hrasta lužnjaka, njegovom nastanku ali nažalost i nestanku.

Razne su mogućnosti popularizacije, prezentacije i valorizaciju cijelog projekta Abonos, tvrdi dr. Dubravac. Ovo je proces na kojem još treba poraditi ali, zacijelo, brend abonosa postao je prepoznatljiv u Europi pa i u svijetu. Inače VIOR projekt je otvorio priču o posavskom Abonosu što je dovelo u Orašje i poznate arheologe radi istraživanja uzoraka Abonosa u cilju rješavaja pitanja klime u posljednjih 10.000 godina. To se u znanstvenim krugovima ocjenjuje istraživanjem svjetskih razmjera. VIOR je otvorio samo prvu stranicu te zanimljive priče a mogućnosti su višestruke i korisne ne samo za dvije lokalne zajednice već za arheologiju i općenito za znanost. Kad određujemo našu povijest uvijek je pitanje kako to precizno možemo učiniti.

Godovima iz drveta Abonos, povijest se može, tvrde znanstvenici, precizno odrediti i to takozvanom dendro-kronološkom metodom u čemu značajno pomažu američki stručnjaci, čulo se tijekom predavanja na temu Abonos održanom u oraškom restoranu Centar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?