Odluka Vlade

Zaposlenima zdravstveno bez obzira na doprinose

zdravstveno
VL FOTO
10.01.2012.
u 16:58

Vlada je naložila da se s direktorima županijskih zavoda pripremi dokument za rješavanje ove problematike

- Svim zaposlenim u Federaciji BiH od 1. siječnja 2012. godine treba omogućiti ovjeru zdravstvene knjižice, odlučila je nedavno Vlada Federacije BiH.

Potpisivanje sporazuma

No, kako bi se to trebalo provesti, do 31. siječnja ove godine gospodarska društva koja imaju dugovanja prema zavodima zdravstvenog osiguranja trebaju potpisati sporazume o njihovom reprogramiranju s jednom godinom odgode plaćanja uz uvjet da od 1. 1. 2012. godine redovito izmiruju obveze po osnovi doprinosa za ovaj vid osiguranja. Ovo se odnosi na gospodarska društva dok su u procesu restruktuiranja, također je zaključak Vlade FBiH. Ovakva odluka vrijedi za sve djelatnike bez obzira jesu li im tvrtke uplaćivale zdravstveno osiguranje, kazali su iz federalne Vlade, dodavši da je ovakav stav usuglašen na sastanku Vlade, direktora zavoda zdravstvenog osiguranja te sa predstavnicima Sindikata. No, prije nego što ovjere knjižicu, bit će provjereno jesu li njihove tvrtke ili javna poduzeća u kojima rade potpisali sporazume o reprogramiranju dugovanja. Iz Vlade su pojasnili da je cilj ove povlastice koja se daje ekonomskim društvima da se svim građanima u Federaciji osigura ovjera knjižica i jeftinija zdravstvena zaštita.


Uključiti sve razine

Iz Sindikata su poručili da se u cijeli slučaj moraju uključiti sve razine vlasti, ali i inspekcije koje bi utvrđivale provođenje sporazuma i mogućnosti tvrtki da isplaćuju dugove.

Smatraju i da se za one koji ne mogu plaćati dug za zdravstveno mora naći rješenje jer je nedopustivo da građani u suvremenoj državi kakva je BiH nemaju osnovno građansko pravo – pravo na zdravstvenu zaštitu. Također je naređeno Federalnom ministarstvu zdravstva da žurno s direktorima županijskih zavoda za zdravstveno osiguranje pripremi dokument za rješavanje ove problematike i uputi ga Vladi na razmatranje i usvajanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?