sud u Grossetu

Započeo dokazni postupak nesreće Costa Concordije

\'Children play in front of the Costa Concordia cruise ship, off the west coast of Italy, at Giglio island, February 5, 2012. Plans to remove the 2,300 tonnes of diesel fuel in the cruise ship\'s tank
Reuters/PIXSELL
03.03.2012.
u 12:45

Potrebno je doznati tijek nesreće, što se događalo prije i poslije udara broda u hrid pokraj otoka Giglija u Tirrenskom moru

U Grossetu je započeo dokazni postupak vezan za tzv. crnu kutiju Costa Concordije. Koliko je vremena prošlo od udara broda Costa Concordije u hrid do trenutka kada je zapovjednik broda Francesco Schettino shvatio da je plovilo izgubljeno? To je osnovno pitanje na koje će se pokušati odgovoriti na ročištu preliminarnog dokaznog postupka.

Sutkinja za preliminarnu istragu suda u Grossetu, Valeria Montesarchio, ušla je u dvoranu kazališta, Teatro Moderno, u 11,10 sati u kojoj je bilo više od 200 osoba te započela s proceduralnim objašnjenjima ročišta i kazala kako je zabranjeno snimanje i slikanje. Na prvom ročištu trebalo bi utvrditi i kada je Schettino shvatio da se brodom Concordia više ne može upravljati. Potrebno je doznati tijek nesreće, što se događalo prije i poslije udara broda u hrid pokraj otoka Giglija u Tirrenskom moru. Današnje dokazno vještačenje je povjereno fakultetskim profesorima i admiralu lučke kapetanije.

Odvjetnik Francesca Schettina, koji je ostao u kućnom pritvoru pokraj Napulja, Bruno Leporatti, ušao je u dvoranu kazališta Moderno u Grossetu kroz sporedni ulaz kako bi izbjegao novinare koji su u taj toskanski grad stigli iz cijeloga svjeta pratiti sudski proces. Tužiteljstvo u Grossetu podiglo je optužnice protiv osam osoba. Uz zapovjednika Schettina za masovno ubojstvo iz nehaja optuženo je još četiri časnika te trojica dužnosnika brodarske kompanije Costa Crociere. Pod istragom su Roberto Ferrarini (šef kriznog stožera tvrtke Costa Crociere), Manfred Ursprunger (izvršni zamijenik direktora rada flote tvrtke Costa), Paolo Parodi (upravitelj flote tvrtke Costa), te časnici koji su bili na brodu: Andrea Bongiovanni, Roberto Bosio, Silvia Coronica i Salvatore Ursino. Nitko od optuženika nije danas stigao u Grosseto.

Za sada su pronađena tijela 25 poginulih osoba, a još uvijek se traga za još sedam preminulih s kruzera na kojemu se u trenutku nesreće nalazilo 4.234 putnika i člana posade.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije