KAMPANJA

Zaoštravanje retorike teško izbjeći uoči lokalnih izbora

Izbori
12.08.2012.
u 10:49

Zadnje prepucavanje između SDP-a i SNSD-a oko zahtjeva za Lagumdžijinom ostavkom pokazalo je kako se tijekom kampanje može očekivati žestoka retorika lidera

Predizborna kampanja za lokalne izbore u BiH službeno će početi 7. rujna, ali je sasvim izvjesno da će većina stranaka već u drugoj polovini kolovoza krenuti s određenim predizbornim aktivnostima. Plaćenog političkog oglašavanja neće biti, ali određeni oblici agitiranja za glasove birača, pokazuje dosadašnja politička praksa, neće se moći izbjeći.

Zasad nema ništa od provedbe zaključka sa zadnjeg sastanka stranačkih lidera u Banjoj Luci, po kojem bi šest stranaka koje tvore parlamentarnu većinu na državnoj razini napravile određeni kodeks ponašanja u predizbornoj kampanji, a koja će ih obvezivati da se na aktivan način obraćaju glasačima u kampanji, za ono što podržavaju, a ne obrnuto. To bi značilo da SDP, SNSD, HDZ BiH, HDZ 1990., SBB i SDS neće u kampanji napadati jedni druge, već će govoriti samo o onome što oni planiraju uraditi u lokalnim zajednicama. Pisanog kodeksa još nema, a hoće li se stranke samoinicijativno odlučiti za izbjegavanje kritika drugih političkih organizacija, vidjet će se ubrzo. - Želimo vidjeti kako da gradovi i općinska vijeća budu funkcionalni, a ne da se pred lokalne izbore bavimo pitanjima kao što su pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom, čak politiziranje pitanja Srebrenice, koja nemaju veze s lokalnim sredinama, izjavio je na nedavnom stranačkom savjetovanju u Zenici predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija. Usprkos tomu, zaoštravanje stranačke retorike teško će se izbjeći, što je pokazalo i zadnje prepucavanje između SDP-a i SNSD-a oko zahtjeva za Lagumdžijinom ostavkom. Lokalne teme će vrlo vjerojatno pasti u drugi plan, a pričat će se o ustavnim promjenama, rekonstrukciji vlasti, odnosima sa susjedima i drugim “državnim” pitanjima.

Tako misli i član Predsjedništva BiH i predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović. - Analiza dosadašnjih lokalnih izbora pokazuje da se predizborna retorika uglavnom fokusira na globalna, nacionalna pitanja, odnose u BiH, odnosno sve ono što nije vezano uz lokalne izbore. Mislim da će i sada biti tako, iako sve važnije postaje i ono što se zbiva na lokalnoj razini. Imat ćemo kombinaciju tema u predizbornoj kampanji. Mislim da će te velike teme mnogo veći utjecaj imati u lokalnim zajednicama u Federaciji, nego u RS-u. Ako bismo išli dalje, mislim da će globalna pitanja veći značaj imati utjecaja na bošnjačke političke stranke nego na one s hrvatskim predznakom - ističe Radmanović, podsjećajući da se trenutačno u BiH najviše sukobljavaju stranke koje su primarno okrenute bošnjačkom biračkom tijelu. Na hrvatskoj političkoj sceni u BiH u dosadašnjim predizbornim kampanjama imali smo žestoke verbalne sukobe između dva HDZ-a, ali i drugih prohrvatskih stranaka. Trenutačno je zatišje, jer dva HDZ-a u određenim općinama nastupaju u koaliciji, a postoji određeni oprez da se neodmjerenim istupima u kampanji ne naruši savezništvo na višim razinama vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?