PREDRAG KURTEŠ

Zakon o policiji jasno garantira neovisnost policije u FBiH

kurtes
Braco Selimović
25.01.2012.
u 08:55

Ministar MUP-a FBiH Predrag Kurteš rekao je kako zakon garantira neovisnost policije

Vlada Federacije BiH većinom glasova utvrdila je i u redovitu parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o unutarnjim poslovima FBiH, koji je, kako je kazao ministar unutarnjih poslova FBiH Predrag Kurteš, u javnosti izazvao veliko zanimanje. U formi prednacrta isti je zakon pred ministrima u Vladi FBiH bio i na prošloj sjednici, te je izjašnjavanje o njemu odgođeno zbog brojnih sugestija i prijedloga na ponuđeni tekst, a ovako utvrđen nacrt zakona proći će transparentnu proceduru, što podrazumijeva razmatranje zakona u formi nacrta u oba doma Parlamenta FBiH kao i javnu raspravu.

Različita mišljenja

“Neki tvrde da će ovim zakonom biti ugrožena operativna i financijska samostalnost policije, ali sam kao resorni ministar i predlagač zakona uvjeren da oni nisu u pravu budući da zakon u dva člana jasno garantira operativnu i financijsku samostalnost Federalne uprave policije”, izjavio je Kurteš. Ministar tvrdi da kritičari ovog zakona ne žele kazati kako u sadašnjem zakonu samostalnost policije nije nigdje eksplicitno navedena te da novi zakon nudi jasno obrazloženu samostalnost policije u Federaciji BiH. Naveo je da član 32. ovog zakona kaže da operativne poslove policije Uprava policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova obavlja samostalno, dok član 12. ovog zakona precizira da se za rad Federalne uprave policije osiguravaju sredstva u proračunu Federacije BiH, zbog čega je ovo jedino Ministarstvo koje u zakonu nudi policijsku nezavisnost.

Stav Parlamenta

Konačan sud o tome je li zakon dobar ili nije treba i može dati isključivo Parlament Federacije BiH, a Kurteš podcrtava da će Ministarstvo unutarnjih poslova sve zahtjeve i prijedloge pažljivo razmotriti i usvojiti svaki od prihvatljivih prijedloga koji tijekom procedure budu podneseni u odnosu na ovaj nacrt. Pozvao je sve relevantne subjekte, ali i medije da pomognu u procesu donošenja ovog zakona da bi on bio najbolji zakonski okvir za oblast unutarnjih poslova iz nadležnosti Federacije BiH, najavljujući da će Federalna uprava policije imati ministrovu podršku posebno u segmentu istraživanja krivičnih djela terorizma, organiziranog kriminala i u sprječavanju trgovine narkoticima. Budući da je OHR ranije iznio stav da bi zakon trebao vratiti na početak i ponovo ga utvrditi, ministar Kurteš je naglasio da je Venecijanska komisija Vladi FBiH dostavila mišljenje o ovom zakonu u kojem stoji da Zakon o unutarnjim poslovima ne izlazi iz okvira europskih zakona. “Izbor direktora policije koji predviđa ovaj nacrt je po europskom modelu, a isti princip primjenjuje se i na državnj razini - zaključio je ministar Predrag Kurteš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?