HSS - HNI

Zakon o lustraciji upućen u skupštinsku proceduru

Zakon
Vl foto
19.05.2010.
u 14:43

Zakonom se želi otvoriti vrata novim ljudima, koji nisu bili dio bivšeg sustava, i koji bi neopterećeni mogli raditi za bolje sutra svih nas

Predsjednik Županijskog odbora HSS-NHI-a Zapadnohercegovačke županije Mario Karamatić uputio je u skupštinsku proceduru Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava- Lustracijski zakon, kojim se želi s javnih funkcija ukloniti sve one koji su u prošlom, totalitarnom režimu, na bilo koji način sudjelovali u kršenju ljudskih prava koje propisuje Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

Odredbe zakona odosile bi se na radoblje od 23.3. 1976. na ovamo, jer je tog datuma stupio na snagu Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima koje je raticficirala i SFRJ te u Daytonskom sporazumu i BiH. ŽO HSS-NHI ZHŽ pokreće ovu inicijativu jer se pokazalo da su zemlje koje su izvršile lustraciju ostvarile ogroman gospodarski napredak,iz razloga ,što su se skupa s lustriranim osobama riješile i naslijeđa komunističkog represivnog sustava (UDBA,KOS,SDB),te su bile u stanju na ključna mjesta postaviti pametne, obrazovane i odgovorne ljude ,koji nikada nisu bili partijski dužnosnici ,a imaju znanja, sposobnosti i volje raditi najbolje za svoju zemlju, kazao je Karamatić pojašnjavajući razloge podnošenja ovog projedloga Zakona.

Ianče, kako je kazao, u izradi samog zakona nesebičnu su pomoć imali od Društva hrvatskih političkih zatvorenika BiH. Zakon u navedenim člancima striktno opisuje vidove i oblike kršenja ljudskih prava, a od odgovornosti z ata djela bili bi isključeni jedino oni koji su bili maloljetni ili su ljudska parava kršili pod pritiskom, tijekom islijeđivanja u policiji i sl.

Zakon bi se odnosio, odnosno vršila bi se provjera jeli netko kršio i sudjelovao u kršenju ljudskih prava za sve one koji žele obnašati neku javnu dužnsot poput županijskog premijera, ministra, zastupnika u skupštini, ali ide i na znatno niže razine, preko načelnika općina, vijećnika do čak povjerenika mjesnih zajednica. Također i svi oni koji bi željeli rukovoditi kakvom javnom službom, biti članovi nadzornih i upravnih odbora poduzeća s većinskim državnim kapitalom, bili bi predmet lustracije, odnosno provjere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?