I TO JE MOGUĆE

Zakon o lustraciji biti će spreman do listopadskih izbora

parlament
VL Photo
09.06.2010.
u 09:15

Većina stranaka u Bosni i Hercegovini u svojim redovima i danas ima političare koje bi lustracija morala zahvatiti

Osjetljivo pitanje lustracije ipak će u Bosni i Hercegovini biti otvoreno prije izbora, odnosno do kraja mandata aktualne vlasti.

Radna verzija

Ministarstvo pravosuđa BiH dostavilo je državnom Parlamentu informaciju u kojoj se navodi da je urađena radna verzija zakona o lustraciji na temelju koje posebna radna skupina treba predložiti službeni nacrt zakona. Realizirajući zaključak Zastupničkog doma Parlamenta BiH da se izradi i uputi u parlamentarnu proceduru nacrt zakona o lustraciji, Vijeće ministara je krajem travnja pokrenulo aktivnosti, a Ministarstvo pravosuđa, uz izradu radne verzije zakona, predložilo uspostavu međuresorne radne skupine koja će pripremiti službenu verziju zakona kojom se uređuje ova oblast.

U ovom tijelu bi, uz predstavnika državnog, trebali biti i predstavnici entitetskih ministarstava pravosuđa te Ministarstva sigurnosti i Ministarstva za ljudska prava BiH, kao i predstavnik Pravosudne komisije Brčko Distrikta. Upitno je, međutim, hoće li do izbora zakon biti upućen u parlamentarnu proceduru, jer se još čeka i na uspostavu radne skupine.

Zakon do izbora

To da će zakon biti usvojen do nadolazećih izbora, malo tko vjeruje, jer je lustracija jedno od najosjetljivijih pitanja, gdje se već mogu nazrijeti različiti politički stavovi. Mnoge bivše socijalističke zemlje već su provele lustraciju, a u najkraćem riječ je o uklanjanju oponenata demokracije i onih koji su kršili ljudska prava u bivšem režimu. Problem BiH i bivših jugoslavenskih republika je što lustracija ne bi samo obuhvaćala razdoblje socijalističkog režima, već i one koji su se o ljudska prava i demokraciju ogriješili i u teškim ratnim godinama. Upravo zbog te činjenice teško je očekivati da će bilo kakav zakon o lustraciji imati dovoljnu potporu u bh. državnom Parlamentu. Većina političkih stranaka u svojim redovima i danas ima političare koje bi lustracija morala zahvatiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?