Sjednica

Zaključci tek kada i glavni tužitelj na pitanja odgovori

JMBG
23.07.2013.
u 09:14

Pojedini članovi Povjerenstva kazali su kako je glavni državni tužitelj Goran Salihović pod izravnim utjecajem međunarodnih čimbenika

Zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost Parlamenta BiH razmatralo je jučer izvješća agencija za provedbu zakona u BiH, vezano za prosvjede i blokadu zgrade institucija BiH u Sarajevu početkom lipnja, ali nikakvi zaključci nisu usvojeni. Predsjedateljica Dušanka Majkić predložila je da se zaključci usvoje tek nakon što se pred Povjerenstvom pojavi i glavni tužitelj, Goran Salihović, koji jučer nije došao na sjednicu. Za razliku od njega, zasjedanju nadležnog povjerenstva nazočili su državni ministar sigurnosti, Fahrudin Radončić i čelnici policijskih agencija sa svih razina. Ministar Radončić kaže da iz svega što se događalo treba izvući pouke, uz napomenu da je nezadovoljstvo građana opravdano.

- I dalje mislim da, samim tim što nije upotrebljena sila protiv građana i da su svi evakuirani živi i zdravi, nema razloga da pravimo neke velike tenzije. Trebamo izvući iskustvo i to je kraj i početak te priče, kazao je Radončić nakon sjednice. Vezano za postupanje policijskih agencija za vrijeme prosvjeda i blokade, Radončić kaže da treba doraditi zakone kako bi sigurnosne agencije ubuduće djelovale po automatizmu i da se točno zna što je čija zadaća. Kaže da policijske agencije dobro rade svoj posao, ali da nismo izvukli pouku iz napada na američko Veleposlanstvo i da nije učinjeno ono što je bilo potrebno nakon tog napada. Pojedini članovi Povjerenstva su ponovno inzistirali na utvrđivanju odgovornosti. Borislav Bojić (SDS) tvrdi da su prosvjednici imali potporu i unutar institucija. - Ovdje je bilo mnogo nečinjenja i namjere da se ništa ne uradi s apsekta sigurnosti institucija BiH. Zapravo, bilo je mnogo onih koji su bili pomagači ovih skupova, a sjedili su u ovim institucijama, ističe Bojić. Izraženo je i nezadovoljstvo ponašanjem državnog tužiteljstva, za koje su neki članovi Povjerenstva kazali da je pod izravnim utjecajem međunarodnih čimbenika. Kritiziran je i rad sarajevskog MUP-a za vrijeme prosvjeda, poglavito jer kao mjesno-nadležna policijska struktura nije bio potpora drugim policijskim agencijama. Ministar MUP-a SŽ-a, Nermin Pećanac, nije se složio s ovakvim tvrdnjama kazavši da su pripadnici sarajevske policije odlično obavili posao, za što ih je on nagradio i iznosom od 30 posto mjesečne plaće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?