Suradnja BiH i RH

Zajedničkim snagama do inovativnog rješenja

projekt
Nada Koturić
06.03.2012.
u 11:25

Projekt je financirala Europska unija, trajao je 14 mjeseci, a njegova je vrijednost 228.593 eura

Nakon uspješno završenog turističkog projekta VIOR (suradnja Vinkovaca i Orašja), ovoga puta u prekograničnu suradnju uključeni su gospodarstvenici kroz projekt “Zajedničkim snagama do inovativnog okruženja“.Neovisni ured za razvoj iz Gradačca i Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST iz Vinkovaca, implementatori su projekta, a partneri su bili: općina Odžak, grad Vinkovci i VSŽ. Projekt je trajao 14 mjeseci, vrijedan je 228.593 eura, financirala ga je EU iz IPA fonda za prekograničnu suradnju BiH i RH.

Mala i srednja poduzeća

Korisnici su mala i srednja poduzeća u prekograničnom području, posebice na području Vinkovaca te općina Modriče, Odžaka i Vukosavlja u bosanskoj Posavini. - Kroz analize utvrdili smo nisku razinu inovativnih kapaciteta malih i srednjih poduzeća. Inovacijski proces stvara nova i bolja rješenja, te čini tvrtke konkurentnijima. Želimo potaknuti suradnju prekograničnog područja, istaknuo je voditelj projekta Ivan Rimac. Primjeri dobre prakse prezentirani kroz projekt prekogranične suradnje BiH i RH u Vinkovcima, potvrđuju kako se i u ekonomski teškim vremenima može biti uspješan. Na primjer, Aron Stanić je kroz prezentaciju “Blogom do tvrtke od 30 zaposlenih“ pokazao kako napreduje osječka tvrtka Inchoo koja je započela s jednim, a sada ima 24 djelatnika. Odlične rezultate postiže i Ineco project (inovativno umrežavanje i ekonomska suradnja regija Tuzla i Vukovar). Izvršni direktor NBR-a iz Gradačca Enver Sarvan smatra da prekogranično povezivanje može biti šansa malim i srednjim poduzećima. Nedovoljna konkurentnost i inovativnost proizvoda, proizvodnje i marketinga, smatra Sarvan, i dalje su slabe točke gospodarstva s obje strane Save. Analiza projekta ukazuje na potrebu unapređenja promocije i pronalaska partnera.

Izvozno orijentirani

To se odnosi na susjedne regije RH kako bi se ostvarila izvozna suradnja s prekograničnim područjima, osobito VSŽ, iz koje već oko 21 posto izvozno orijentiranih anketiranih poduzeća posluje s BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?