HNŽ

Zajedničkim djelovanjem do još uvijek sporo ostvarivih prava

koalicija
Frano Matić
13.01.2012.
u 11:06

Uz sve ono što im je zajedničko iz ove Koalicije ističu da će se posebno boriti za prava, interese i potrebe osoba s invaliditetom u HNŽ-u

Promicanje, unaprijeđivanje i zaštita ljudskih prava, individualnih prava, potreba i interesa osoba s invaliditetom i njihovih članova obitelji u HNŽ-u samo su neki od ciljeva nedavno osnovane Koalicije organizacija osoba s invaliditetom u HNŽ-u koja ima i prigodan naziv “Zajedno smo jači”.

Zajedničko djelovanje

Upravo je i naglasak na tome okupljanju i zajedničkome djelovanju ukupno sedam udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom, a među njima je i dosta djece s poteškoćama u razvoju. Koaliciju čini sedam udruga i to udruga za djecu s poteškoćama u razvoju “Cvijet” Čapljina, udruženje građana za pomoć mentalno retardiranim osobama “I” Konjic, udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Djeca nade” Prozor-Rama, udruženje gluhih i nagluhih “Sluh” Mostar, udruga prijatelja i roditelja djece s posebnim potrebama “Susret” Čitluk, udruženje roditelja i prijatelja djece s posebnim potrebama “Sunce” Mostar i udruženje “Ružičnjaka-Los Rosales” Mostar. Uz sve ono što im je zajedničko i što će činiti ubuduće iz ove Koalicije ističu da će se posebno boriti za prava, interese i potrebe osoba s invaliditetom u HNŽ-u. Sve će se to bazirati na UN konvencijama o standardnim pravima osoba s invaliditetom, o ljudskim pravima, o pravima djece te europskoj socijalnoj povelji kao i politici u oblasti invalidnosti u BIH i strategiji u oblasti invalidnosti u FBIH.

Osobe s invaliditetom

Upravo je to stanje oko skrbi i pravima osoba s invaliditetom u BIH i bio jedan od glavnih razloga za osnivanje Koalicije jer je vidljivo dosta toga što često (ne)izravno diskreditira osobe s invaliditetom i njihove obitelji.

- Što nas je više to smo i jači a onda ćemo i lakše odrađivati razne projekte u ovoj oblasti. Nažalost, iako već više od godinu dana postoji Zakon po kojem se dužno uposliti bar jedna osoba s invaliditetom to je za sada još uvijek jako mala i točnije nikakva reakcija i provedba zakonskih obveza na terenu. A za primjer može poslužiti podatak da je jedan poslodavac uposlio čak sedam osoba s invaliditetom. Stoga će se kroz ovu našu Koaliciju, koja je i osnovana na inicijativu i veliku zaslugu gospođe Jasne Rebac iz udruge Ružičnjaka - Los Rosales Mostar, i tražiti prava iz oblasti obrazovanja, zdravstva i zapošljavanja, ističe Andrijana Suton, predsjednica humanitarne udruge “Cvijet” Čapljina koja okuplja roditelje i djecu s poteškoćama u razvoju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?