Inicijativa

Zahtjev za smjenu Budimira bit će dostavljen Ustavnom sudu FBiH

Dom naroda
25.07.2012.
u 09:18

Dom naroda većinom glasova usvojio odluku o upućivanju zahtjeva za smjenu predsjednika Federacije Živka Budimira

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je jučer na izvanrednoj sjednici većinom glasova odluku o upućivanju zahtjeva Ustavnom sudu FBiH za smjenu predsjednika entiteta, Živka Budimira. Sukladno mogućnostima koje daje Poslovnik Doma naroda, odluka je izglasana s s natpolovičnom većinom glasova.

Dvotrećinska većina

No, sam zahtjev Ustavnom sudu FBiH mora potpisati dvotrećinska većina od 39 izaslanika, a u novoj parlamentarnoj većini kažu kako ona nije upitna. Još u ponedjeljak je 40 izaslanika iskazalo spremnost da potpiše takav zahtjev. Međutim, zbog straha ili iz nekog drugog razloga neki od njih jučer se nisu pojavili na sjednici Doma naroda. U parlamentarnoj većini, ipak, ne dvoje da će oni potpisati zahtjev i tako ispuniti uvjete da Ustavni sud Federacije razmatra zahtjev za Budimirovu smjenu. Usprkos tomu što izaslanici u Domu naroda koji dolaze iz SDA tvrde da je i za samo uvajanje odluke o upućivanju zahtjeva trebalo glasovati dvije trećine izaslanika, predsjedatelj Doma naroda, Radoje Vidović, tvrdi drugačije i kaže da je sve urađeno sukladno poslovničkim pravilima. Isto tvrdi i dopredsjednik HDZ-a BiH i šef Kluba zastupnika HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, Marinko Čavara. On za naš list pojašnjava kako usvajanje odluke o upućivanju zahtjeva i sam zahtjev nisu isto. -Poslovnik Doma naroda dopušta da se odluka o upućivanju zahtjeva usvoji prostom većinom, ali da sam zahtjev za smjenu predsjednika Federacije mora potpisati dvotrećinska većina. To će se i dogoditi, jer je jasno da više od dvije trećine izaslanika stoje iza takvog zahtjeva. Druga je stvar što zbog pritisaka ili iz drugih razloga nisu bili spremni doći na sjednicu, kaže Čavara. U obrazloženju jučer usvojene odluke kaže se da je Živko Budimir nedostojan obnašanja funkcije predsjednika Federacije. Neki izaslanici koji također podupiru Budimirovu smjenu, upozorili su da obrazloženje za njegovu smjenu treba biti bolje argumentirano. Čavara je, ipak, optimist i vjeruje kako bi situacija mogla biti razriješena još tijekom kolovoza. Naime, prema dostupnim informacijama Ustavni sud Federacije BiH odlučio je 28. i 29. kolovoza izvanredno zasjedati i odlučivati o pristiglim apelacijama vezanim za rekonstrukciju vlasti u ocvom entitetu.

Privremene mjere

Između ostalog, očekuje se i odlučivanje o zahtjevu za privremenu mjeru vezano za navodnu ostavku ministra prostornog uređenja i zamjenika premijera, Desnice Radivojevića. Moguće je da će na istom zasjedanju Ustavni sud odlučivati i o zahtjevu dvije trećine izaslanika Doma naroda za smjenu Živka Budimira. Nedavno je predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak za Večernjak izjavila kako očekuje donošenje privremnih mjera do kraja srpnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?