Turnir

Zagrebu CO i Splitu 2010 po dva zlata

Turnir
27.08.2012.
u 11:00

Na ovogodišnjem izdanju međugorskog turnira nastupilo je 65 ekipa iz 7 europskih zemalja

Još prije nekoliko godina mala grupa od 5-6 odvažnih individualaca odlučila je osnovati Biciklistički klub “Mostar”. Odvažnih zato što su se u to vrijeme kada je vožnja biciklima uglavnom gledana s podsmijehom odlučili obući biciklističku opremu i početi pedalati gradom.  Kao što to uvijek biva, sve dođe na svoje pa smo nekoliko godina kasnije svjedoci ubrzanog rasta broja biciklista u gradu. Još se ranim jutrom mogu sresti oni koji odlaze na posao, trgovinu ili se samo rekreativno vozaju.

Povećana koncentracija

Kako nam kaže predsjednik Biciklističkog kluba “Mostar” Toni Zorić, ove godine se jako povećala koncentracija biciklista u Mostaru. “Primijetili smo masovnu popularizaciju ovog sporta. Povećao se broj naših članova, te trenutno ima oko 70 osoba. Drago nam da biciklizam postaje sve popularniji jer prije nije bilo tako”, navodi Zorić. BK Mostar je tijekom svog postojanja održao mnogobrojne akcije, natjecanja i rekreativne vožnje. Međutim, biciklisti, kako u ovom gradu, tako i u cijeloj BiH, nisu dovoljno zaštićeni jer ne postoje označene biciklističke trake niti posebne staze. Na ovaj način se stvara velika gužva i ugrožavaju se biciklisti, ali i drugi sudionici u prometu. Međutim, problemi koji njih muče, nisu samo njihovi - to su problemi i u drugim gradovima, na razini cijele BiH. Staza nema, ali razumijemo da s obzirom na naše ceste na nogostupu nema mjesta niti za pješaka, a ne za stazu ili neki dodatak ili produžetak. Zato smo, jer se već nekoliko puta pregovaralo s Gradskom upravom, zatražili da nam barem omoguće adekvatnu signalizaciju na cestama, neka postave znakove i neka se apelira na opasne, frekventne dionice kako bi se usporila vožnja, upozoravaju iz BK. Naravno da uvijek postoji i nekolicina ljudi, pojedinaca koji ne znaju osnove ponašanja u vožnji biciklom, ali bi i vozači svakako trebali pripaziti. Najsvježiji događaj koji bi trebao potaknuti vlasti da reagiraju je kada je nedavno na relaciji Raštani - Vojno stradao biciklist.

Mirni prosvjed

Upravo u povodu ovog nesretnog događaja, Biciklistički klub je organizirao prosvjednu vožnju po ulicama Mostara. “Ovim se želi ukazati na to da su biciklisti u prometu u neravnopravnom i nezavidnom položaju, da smo kritična masa”, naglasio je predsjednik BK “Mostar” Toni Zorić.  Start ovog događaja bio je na Španjolskom trgu. Na prosvjednu vožnju se odazvao veći broj biciklista koji se na ovaj način žele izboriti za svoja prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?