SPORO DO EU-a

Zabrana pušenja u Parlamentu BiH samo stavka “na papiru“

\'cigarete\'
20.03.2012.
u 09:42

Bosna i Hercegovina je prihvatila Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ali vrlo sporo provodi ono što je u njoj zapisano

Bosna i Hercegovina je prihvatila Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ali vrlo sporo provodi ono što je u njoj zapisano. Tako se i zabrana pušenja na javnim mjestima, koja je i zakonski regulirana, djelomično i nedosljedno provodi, što najbolje potvrđuje slika u institucijama vlasti BiH.

Liberalni propisi

U većini objekata koje koriste državne institucije primjenjuju se liberalni propisi u pogledu pušenja, što je čak zasmetalo i pojedinim zastupnicima u Parlamentu BiH. Borislav Bojić iz SDS-a tvrdi da se Zakon o zabrani pušenja ne poštuje ni u najvišem zakonodavnom tijelu vlasti. Iznenađen je što je pitanje pušenja u Parlamentu BiH regulirano instrukcijom koja sadrži samo jednu rečenicu. U Instrukciji o zabrani pušenja u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH navodi se da se „poštujući pravo svakoga na zdravu radnu sredinu, a sukladno europskim standardima, određuje zabrana pušenja u uredima Parlamentarne skupštine BiH u kojima se nalazi barem jedan nepušač, kao i za vrijeme sastanaka“. - To je način kako se provodi zakon. Znam ja da mnogima u Parlamentu BiH ovo ne odgovara, ali ako se ovako budu provodili zakoni, nema napretka. Ako hoćemo europske standarde, onda moramo prvo mi koji sjedimo u ovom zakonodavnom tijelu poštivati ono što sami usvajamo. A kakvo je stanje u vezi s predmetnim zakonom može se vidjeti u svim uredima. Ja imam problema u svom zastupničkom klubu, ali to nije samo moj problem, već problem svih nas i problem provedbe zakona, ističe Bojić.

Napuštaju zasjedanja

Po njegovom mišljenju je neprihvatljivo da Parlamentarna skupština BiH nema posebne prostorije za pušače.

Bez problema se puši i na hodnicima zgrade Parlamentarne skupštine BiH, kao i u kafiću kojeg koriste zaposlenici i njihovi gosti. Među rijetkim prostorijama u kojima se ne puši su Bijela i Plava dvorana, odnosno dvorane u kojima zasjedaju Zastupnički i Dom naroda. Strastveni pušači među zastupnicima, a njih je povelik broj, zato i napuštaju često zasjedanja, kako bi zadovoljili potrebu za duhanom.

Znatno bolja situacija nije ni u drugim objektima koje koriste državne institucije. Zabrana pušenja se manje-više ne primjenjuje, iako ne nedostaje istaknutih upozorenja o zabrani.

Osim što ne štiti nepušače, država BiH na ovaj način šalje vrlo ružnu sliku i u inozemstvo. Brojna europska i druga izaslanstva koja posjećuju BiH, nerijetko se moraju probijati kroz oblake dima u hodnicima državnih institucija da bi došli na planirane sastanke s bh. dužnosnicima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije