Slučaj bilić

Zaboravili papirologiju: Paravinju poslali da odsluži kaznu u B. Luci

'15.07.2011., Sokolac, BiH - Sutkinja Osnovnog suda u Sokolcu nedaleko Sarajeva u petak je Dragana Paravinju (43) nepravomocno osudila na dvije godine i 10 mjeseci zatvora zbog pokusaja silovanja djev
Foto: 'Ivica Galovic/PIXSELL'
1/3
06.01.2012.
u 22:00

Skori dolazak - BiH bi dopustila da ostatak kazne odleži u Hrvatskoj, ali još nisu dobili nikakav zahtjev.

Dragan Paravinja prebačen je iz zatvora Kula u Istočnom Sarajevu u Kazneno-popravni zavod u Banjoj Luci.

Njegova odvjetnica Milana Borovčanin-Bulić kaže da je poslan na izdržavanje zatvorske kazne zbog pokušaja silovanja na Jahorini 2002. godine, zbog čega je na Osnovnom sudu u Sokolcu osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora. No, tu kaznu u BiH ne mora izdržati do kraja ako Hrvatska podnese (a još nije) zahtjev da ostatak kazne izdržava kod nas.

I Srbija ga tražila

Kako nam je odgovoreno u Ministarstvu pravosuđa BiH, "dvije se države mogu dogovoriti, na zahtjev pravosudnih tijela Hrvatske i uz suglasnost mjerodavnih pravosudnih tijela u Bosni i Hercegovini, da osuđeni preostali dio kazne zatvora izrečene u Bosni i Hercegovini izdržava u Republici Hrvatskoj". To je, uostalom, predviđeno i rješenjem ministra pravosuđa BiH iz prosinca prošle godine, kojim je dopušteno izručenje Dragana Paravinje Hrvatskoj.

Pretpostaviti je (i očekivati) da će naše Ministarstvo pravosuđa uskoro podnijeti i taj zahtjev koji je BiH po svoj prilici voljna pozitivno riješiti. Međutim, kako ta papirologija još nije riješena, Paravinja je morao početi izdržavati kaznu u BiH jer je presuda za pokušaj silovanja postala pravomoćna. I Srbija je tražila Paravinju jer je tamo osuđen na četiri i pol godine zbog silovanja. Iako je utvrđeno da se ispunjavaju uvjeti za njegovo izručenje Srbiji, molba je na kraju odbijena pa u Ministarstvu pravosuđa BiH kažu da o dogovoru između Hrvatske i Srbije ovisi gdje će izdržavati tu kaznu.

Najveća potraga u državi

Ovisit će to i o ishodu suđenja za ubojstvo i pokušaj silovanja 17-godišnje Antonije Bilić koje Paravinji predstoji na Županijskom sudu u Šibeniku. Unatoč tome što je za maturanticom iz sela Kričke nedaleko od Drniša pokrenuta najveća potraga u Hrvatskoj povijesti, od 7. lipnja prošle godine, kada je stopirala na Čikolskom mostu, ne zna se gdje je ni što joj se dogodilo.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?