DVOSTRUKA MJERILA

Za Srebrenicu ne vrijede pravila kao za sve ostale općine u BiH

Izbori
14.11.2012.
u 10:26

SIP je donio odluku o poništavanju izbora u Istočnom Drvaru, ali ne i u Srebrenici

Prizivno vijeće Suda BiH naredilo je Središnjem izbornom povjerenstvu preispitivanje odluke o ponavljaju izbora u Srebrenici. Ranije je SIP odlučio kako nema osnove za ponavljanje izbora. S druge strane, iz istih razloga, naređeno je ponavljanje izbora u Istočnom Drvaru i Istočnom Mostaru. Zašto SIP ima dvostruka mjerila u ovim slučajevima trebalo bi biti objašnjeno u idućih nekoliko dana. Inače, zahtjev za poništenje i ponavljanje izbora u Srebrenici podnijela je Koalicija za RS i SNSD.

Provjeriti žalbe

- Poništeni su naši zaključci o odbacivanju njihovih zahtjeva za poništenje izbora u ovoj osnovnoj izbornoj jedinici i raspisivanje novih, s nalogom da je Središnje izborno povjerenstvo dužno da sve navodne žalbe ispita, provjeri, jesu li navodi žalbe točni i ako su točni, jesu li to nezakonitosti i ako su nezakonitosti, utječu li one na rezultate izbora, i u skladu s tim donese novu odluku - kazao je jučer predsjednik SIP-a Branko Petrić. Po njegovim riječima, SIP će idućih dana počevši od danas to staviti na dnevni red, razmatrati i donijet će adekvatnu odluku. - Protiv naše odluke kakva god ona bude bila, a može biti da se prihvati zahtjev i ponište izbori za općinu Srebrenica, ili se zahtjev odbije, ima se ponovno pravo žalbe Sudu BiH - kazao je Petrić. Na novinarsko pitanje što SIP točno mora u Srebrenici ispitati, Petrić je odgovorio da je osnovna zamjerka nezakonitost u biračkom popisu, odnosno izvodu iz biračkog popisa, fiktivna prijavljivanja glasača, dovođenje i prijavljivanje u osnovne izborne jedinice. Treba napomenuti kako je Petrić prošloga tjedna tražio na sjednicama SIP-a poništavanje izbora u Srebrenici, ali njegov prijedlog nije dobio potporu ostalih članova Središnjeg izbornog povjerenstva.

Politički pritisak

Dok se čeka odluka o mogućem ponavljanju izbora u Srebrenici, politički pritisak postaje sve veći. Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik je prije nekoliko dana javno zatražio da se ponove izbori u Srebrenici, te je istaknuo kako je u ovom gradu počinjena izborna prijevara. S druge strane, novoizabrani načelnik općine Ćamil Duraković je izjavio kako neće biti ponavljanja izbora, te kako će on ostati na dužnosti koju je preuzeo. Štoviše, bošnjačke stranke planiraju provedbu plana iz Srebrenice prebaciti na cijeli teritorij Republike Srpske. Nesumnjivo je kako će ovaj potez rezultirati zahtjevima za promjenama zakona kojim bi se ovakvi postupci proglasili nelegalnim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?