KRAĐA

Za pola godine izgubljeno 8000 osobnih iskaznica

CIPS
03.08.2013.
u 10:42

Skoro da nema MUP-a u Federaciji, ili regionalnog centra službi sigurnosti u RS-u koji dnevno ne bilježi barem jednu prijavu gubitka

Svakog dana više desetaka građana Bosne i Hercegovine prijavi gubitak, ili krađu osobnih dokumenata. Potvrđuju to i službeni podaci Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH prema kojima je samo od sredine veljače ove godine gubitak ili krađu osobne iskaznice prijavilo skoro 8000 građana.

Zabrinutost

Primjerice, prvog dana kolovoza čak 74 građanina prijavila su gubitak ili krađu osobne iskaznice. Skoro da nema županijskog MUP-a u Federaciji, ili regionalnog centra službi sigurnosti u RS-u koji dnevno ne bilježi barem jednu prijavu gubitka, ili krađe osobne iskaznice. O svim tim dokumentima se vodi posebna evidencija i mogućnost njihove zloupotrebe prilično je smanjena, iako takva opasnost uvijek postoji. U policiji doznajemo kako se krađe dokumenata uglavnom događaju kao kolateralna šteta krađe novčanika, odjeće i torbica u kojima građani, uz novac i druge vrijednosti, drže i osobna dokumenta. Ponekad se dogodi da kradljivci odbace dokumente pa ih pronalazači vrate vlasniku ili ih odnesu u policiju. No, veliki broj dokumenata nikad ne bude pronađen

Osim sigurnosnog, krađa ili gubitak osobnih isprava predstavlja financijski problem, jer zahtjeva pokrivanje troškova izdavanja nove iskaznice, ali i dodatni gubitak vremena. Podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice obavlja se osobno, a cijena je 18 KM.

Noćna mora

Nerijetko se dogodi da građani s osobnom izgube i druge dokumente pa im njihovo ponovno izdavanje stvara pravu noćnu moru i obilazak brojnih šaltera, ispunjavanje obrazaca i druge obveze. Inače, samo u prvoj polovini ove godine proizvedene su i uglavnom izdane ukupno 132.294 osobne iskaznice. Od početka rada elektronskog sustava izrade osobnih dokumenata u BiH izdano je nešto više od 4,6 milijuna osobnih iskaznica, odnosno u prosjeku 36.271. Rekordan broj osobnih iskaznica izdan je u 2004., kad je većina građana i zamijenila stare osobne iskaznice za nove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?