ODSLUŽENJE

Za otplatu zatvorske kazne dnevno je potrebno 100 KM

zatvor
Duško Marušić
22.02.2011.
u 09:52

Međutim, do sada je „otkupljeno“ samo 900 zatvorskih dana kazni, što znači da je država po ovoj osnovi zaradila skromnih 90 tisuća maraka. Kupovina slobode do sada je rijetko korištena

Informacija da će bivši šef terenskog ureda Granične policije BiH Fadil Jaganjac platiti 15 tisuća konvertibilnih maraka kako ne bi išao na odsluženje zatvorske kazne, skrenula je pozornost na zakonsku mogućnost zamjene zatvorske novčanom kaznom.

Kazna preinačena

Jaganjac je zbog zloporabe položaja i ovlasti osuđen na pet mjeseci zatvora, ali je na zahtjev njegova odvjetnika, kazna preinačena u novčanu. „Kupovina slobode“ do sada je u Federaciji BiH rijetko korištena, iako je prošlo već godinu dana otkako je zakonodavac predvidio ovu mogućnost. Cilj je smanjiti pretrpanost zatvora, te osuđenicima na zatvorske kazne do godinu dana omogućiti da istu zamjene novčanom i to tako što će svaki dan koji nije proveo u zatvoru platiti 100 maraka. U većini sudova u Federaciji BiH do sada nije bilo zahtjeva za zamjenom zatvorske kazne novčanom, iako među osuđujućim presudama prednjače upravo one do godinu dana. Riječ je uglavnom o kaznama izrečenim za krađe, razbojništva, zloporabu droga, teško ugrožavanje sigurnosti prometa i zloporabu položaja i ovlasti. Matematika kaže da je za otkup zatvorske kazne u trajanju od godinu dana potrebno uplatiti 36.500 KM. I u ovom slučaju postoje rokovi za uplatu kazne, a oni koji to ne urade moraju u zatvor.

Najveći zatvor u Federaciji je onaj u Zenici, gdje trenutačno boravi 108 zatvorenika s kaznama do godinu dana.

Financijska situacija


Međutim, do sada je „otkupljeno“ samo 900 zatvorskih dana kazni, što znači da je država po ovom osnovu „zaradila“ skromnih 90 tisuća maraka. Zanimljiv je podatak da su među tri slučaja otkupa zatvorske kazne, dva pristigla iz županijskog suda u Livnu, a jedan iz travničkog Županijskog suda. Očito je da se mehanizam zamjene zatvorske novčanom kaznom u Federaciji BiH ne koristi u onoj mjeri u kojoj je zakonodavac to očekivao. Razlog je vjerojatno ne baš dobra financijska situacija većine osuđenika, kojima je bezbolnija opcija otići u zatvor, nego plaćati 100 maraka dnevno za slobodu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?