Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Za Noru prikupljeno preko 5 milijuna kuna, sutra putuje u SAD

"Hrvatska je malena zemlja, ali ima veliko srce. Ne možete podići cijenu toliko koliko mi možemo skupiti novca", stoji komentar na stranicama Dječje bolnice u Philadelphiji.
06. veljače 2013. u 14:37 0 komentara 6 prikaza
nora
Foto: Facebook
Pogledajte galeriju 1/4

Na konferenciji za novinare udruge Hrabro dijete, koja okuplja roditelje djece oboljele od malignih bolesti, Đurđa Aleksić je kazala da je ministar zdravlja Rajko Ostojić udruzi bio dostupan od početka prikupljanja sredstava za Noru Šitum. Pohvalili je i Vladu koja će PDV prikupljen akcijom dati za liječenje Nore Šitum u SAD-u.

Predsjednica udruge Hrabro dijete Jasminka Žužić kazala je da ju je njezino dijete natjeralo da osnuju udrugu i spašavaju djecu. - Kada smo doznali za prvu cijenu od 3,3 milijuna kuna podigla sam sve koje sam znala kako bi skupili novac. Uspjeli smo i Nora ide - kazala je Žužić te dodala da djeca kojima HZZO ne odobri liječenje ne mogu "nastaviti borbu za svoj život".

- Trudit ćemo se da nešto promijenimo u sustavu. Ovaj puta smo dobili potporu od svih institucija. Mogu reći da sam ponosna na sve u Hrvatskoj. Akcija je osvojila cijeli svijet. Na račune su stizale valute za koje nikada nisam ni čula - rekla je Žužić te dodala kako je zakon još uvijek "štur" i sporo se mijenja.

- Bolest je brza, ona nema vremena i ne može se čekati - rekla je Žužić i dodala kako roditelji mogu dobiti samo 1200 kuna invalidnine "s čime se dijete ne može liječiti". - Mnogo je problema. Moramo pronaći rješenja da prvo majke ne dobiju otkaz, jer se to događa - kazala je Žužić.

- Morat ćemo se boriti za bolje uvjete i bolje načine rješavanja teških bolesti kako bi nama roditeljima bilo lakše - kazala je Žužić. Udruga je skupila preko 5 milijuna kuna u ovoj akciji za Noru, kazala je Aleksić te dodala da je zakon "loš i manjkav". - Nigdje u zakonu ne stoji da je maligno oboljelo dijete invalid i nema nikakvih prava nakon što navrši 8 godina - kazala je Aleksić.

- Tko zna koliko će Nora biti dok zakon ne stavimo u hitnu proceduru - rekla je Aleksić te dodala kako bi trebalo pokrenuti "nekakav Fond" za takvu djecu.

- Imali smo još jedan šok kada smo morali platiti putovanje od 75 tisuća eura. Nora putuje sutra, jer njeno vrijeme ističe - kazala Aleksić.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) o zahtjevu za upućivanje Nore Šitum na dijagnostičku obradu u Sjedinjene Američke Države, koji je zaprimio u utorak, izjasnio se negativno.

– S obzirom na to da se zahtjev odnosi na obavljanje pretrage koja nije indicirana za dijagnostiku stupnja proširenosti bolesti, kako je navedeno u zahtjevu, te da se takva pretraga može obaviti i u više zdravstvenih ustanova koje su bliže Hrvatskoj, HZZO nažalost nije imao temelja prihvatiti zahtjev.

Ako bi se i provela zatražena dijagnostička obrada, u zahtjevu nije navedeno na koji bi se način provodilo daljnje liječenje, što je uvjet za odobravanje troškova na teret osnovnog zdravstvenog osiguranja.

HZZO podržava napore da se sredstva za eksperimentalno liječenje osiguraju iz drugih izvora. Jedina mogućnost za eventualno financiranje eksperimentalnog liječenja u Hrvatskoj i inozemstvu je osnivanje posebnog fonda koji se ne bi punio iz sredstava koje građani odvajaju za osnovno zdravstveno osiguranje – priopćio je HZZO.

Hrvati zatrpali stranice Dječje bolnice u Philadelphiji

Facebook stranice Dječje bolnice u Philadelphiji zatrpane su porukama bijesnih Hrvata zbog podizanja cijene za liječenje malene Nore Šitum i to za još čak 1,4 milijuna kuna.

"Sramite se! Mislite li stvarno da možete staviti cijenu na život malene djevojčice? Srami se Ameriko", napisala je jedna od komentatorica, a i drugi uglavnom ostavljaju poruke sličnog sadržaja.

"Hrvatska je malena zemlja, ali ima veliko srce. Ne možete podići cijenu toliko koliko mi možemo skupiti novca. Kako se ne bojite Boga", napisala je druga komentatorica dok jedna od njih kaže da je "nešto vrlo bolesno u društvu te je potrebno liječenje". "Mala Nora želi živjeti! Je li to previše za vas", stoji u jednom od komentara Hrvata na stranicama Dječje bolnice u Philadelphiji.

>> HZZO će u roku od 48 sati odlučiti o financiranju liječenja male Nore 

>> Bolnica: 1,4 mil. kn pokriva liječenje 2 godine nakon tretmana

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.