potpuna rasprodaja

Za nekretnine na 300.000 kvadrata Kerum traži 300 milijuna eura

'22.01.2012., Split - Zeljko Kerum obratio se novinarima nakon glasovanja na referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju i objasnio zasto je za ulazak drzave u EU.   Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
22.04.2012.
u 09:05

Splitski gradonačelnik opovrgava gradske glasine da prodaje i trgovine. Kaže da se želi posvetiti svom osnovnom biznisu.

Prezaduženi poduzetnik Željko Kerum nije uspio reprogramirati svoje dugove niti naći nove kreditore i sprema se rasprodati velik dio svoje imovine. Pa čak, po mnogima, i najsjajniji dragulj u njegovoj poslovnoj niski, splitski hotel Marjan, koji je nakon uređenja trebao ponijeti pet zvjezdica u sklopu prestižnog hotelskog brenda Hilton.

– Istina je, prodajem hotel Marjan! Žao mi je, išao sam u posao sa srcem i dušom, uložio ogromne novce, ali moram! – potvrdio nam je splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum.

>>Kerum: Nisam u problemima, nema dugova, samo preslagujem poslovanje

Hotel Marjan nije jedini, na tržištu su i brojne druge Kerumove nekretnine, ukupno oko 300.000 kvadrata, za koje očekuje da će dobiti 300 milijuna eura.

Međutim suprotno špekulacijama po Splitu, gdje se već neko vrijeme sve glasnije govori da Kerum prodaje trgovine, on to demantira, ali i tu ima novosti. Kaže kako od 1. svibnja na tržište izlazi zajedno s trgovačkim lancem Tommy, kojemu je prije prodao Kerumove trgovine južno od Metkovića.

– Prodajem hotel Marjan, kao i sve ostale nekretnine koje nisu u funkciji. Zanemario sam svoj osnovni biznis, trgovinu. Trgovačka firma Kerum je sve to napravila i uložene novce želim vratiti – kaže Željko Kerum.

Hotel Marjan Hilton perjanica je njegova poslovnog carstva, u njega je uložio silan novac, oko 113 milijuna eura. Kerum tvrdi da neće biti prodan ispod te cijene. Nije želio potvrditi da će ga prodati poduzetniku Danku Končaru koji je prije nekog vremena došao vidjeti hotel.

– Imamo više ozbiljnih ponuđača, više od deset. Projekt je vrhunski, normalno je da zainteresiranih ima, ali još nismo izabrali kupca – tvrdi Kerum. Što se prodaje ostalih nekretnina tiče, popis je dug.

U Splitu su na prodaju prodajni centri Koteks i Lora, kino Central u Zagrebu, hotel Bačvice, zemljište na Dujmovači, zgrada bivše vjenčaonice poznata kao Periska, tri zemljišta na Žnjanu... Prodaje i restoran Šumski dvor u Zagrebu, kamp na Braču, zemljište u Milni, u Okrugu na Čiovu, Robnu kuću Zadar, nekretnine u Poreču, Lošinju, zgradu bivše Plive u Kaštelima...

– Ja sam trgovac nekretninama, a sve ovo mi stoji na lageru. Odlučio sam, rasprodat ću nekretnine koje nisu u funkciji. Snizio sam cijenu, sve je oglašeno preko agencija, onaj tko je zainteresiran može pogledati.

– Vlasništvo je čisto. Kada kupi, može se knjižiti i graditi – reklamira Kerum svoje nekretnine. Što se tiče trgovina, tvrdi da ih neće prodavati.

– Tvrtke Kerum i Tommy izašli su iz Narodnog trgovačkog lanca i dalje idemo zajedno. Imamo više od dvije milijarde prometa. Nastavit ćemo se zajedno baviti trgovinom i preslagati poslovanje onako kako budemo mislili da je najbolje – najavljuje Kerum.

Nije rekao znači li to da će se udružiti u jednu firmu. Unatoč najavama, Kerum demantira da prodaje i brod, jahtu “Maiora 33” vrijednu 10 milijuna eura. - “Joku” ne prodajem! – poručuje. Nije tajna kako se Željko Kerum za hotel Marjan kreditno zadužio i navodno mu dolaze na naplatu potraživanja od 25 milijuna eura.

Poslovni krugovi su tvrdili da pokušava dobiti kredit od 40 milijuna eura kojim bi otplatio dugove i zatvorio ovu financijsku konstrukciju te napokon završio obnovu hotela. Očito, nije išlo po planu pa diže ruke i od svog kapitalnog, životnog projekta. Iako sada Kerum tvrdi da Marjan prodaje kako bi se vratio svojoj izvornoj djelatnosti, dobro upućeni tvrde da je zapravo želio suprotno: prodati trgovine da bi zadržao hotel. U Splitu se također pričalo kako je prodaja svih većih Kerumovih trgovina Tommyju praktički gotovo stvar, no na kraju je sa svojim starim partnerom Tomislavom Mamićem našao drugačiji model suradnje.

Inače, osim što se vraća trgovini, Kerum će se, kako govore dobro upućeni, ubuduće posvetiti i proizvodnji hrane.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?