REKONSTRUKCIJA

Za izbacivanje SDA iz vlasti potrebna “pomoć” OHR-a

radoncic
03.06.2012.
u 10:33

Jedno od jednostavnijih rješenja je da visoki predstavnik konačno poništi svoju privremenu suspenziju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva i tako sadašnju Vladu FBiH proglasi nelegalnom

Idući tjedan bit će presudan za najavljenu rekonstrukciju vlasti na svim razinama. SDP je pokrenuo proceduru koja bi trebala rezultirati potpunim isključivanjem SDA iz vlasti na državnoj i županijskoj razini. Srpski blok u državnoj vlasti (SNSD - SDS) podržao je takve poteze, a očekuje se konačan stav dva HDZ-a o tome.

Formalno je na potezu premijer Vjekoslav Bevanda kojem je Zlatko Lagumdžija dostavio zahtjev za smjenu dvojice ministara i jednog doministra iz redova SDA. Bevanda će, naravno, pričekati odluku svoje stranke HDZ-a BiH koja, pak, ovisi od toga hoće li se pristupiti i rekonstrukciji federalne Vlade na način da uz SBB u entitetsku vlast uđu i dva HDZ-a. Za očekivati je da sve dvojbe o tome, ako uopće postoje, budu otklonjene u ovih nekoliko dana.

Smjena ministara

Zakon o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine predviđa da predsjedatelj Vijeća ministara može pokrenuti postupak za smjenu ministra i zamjenika ministra. Prema proceduri, on donosi odluku o razrješenju i traži potvrdu od oba doma Parlamenta BiH. Tu bi mogao nastati prvi problem, jer SDA ima tri izaslanika u Domu naroda, koji nedolaskom na sjednicu mogu blokirati smjenu svojih ministara. Kako doznajemo, Lagumdžija je već zaprijetio Tihiću da će takav potez biti okarakteriziran kao “antidaytonsko ponašanje”, te da će od OHR-a biti zatraženo da sankcionira opstrukciju rada Doma naroda.

Županijska razina

Na županijskoj razini situacija je mnogo jasnija. Uz pomoć zastupnika SBB-a, SDP može bez problema smijeniti ministre u Tuzlanskoj, Sarajevskoj, Zeničko-dobojskoj i Unsko-sanskoj županiji, a uz pomoć dva HDZ-a i u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji. Ni na federalnoj razini problem nije parlamentarna većina za smjenu, već činjenica da proceduru nije moguće provesti bez dopredsjednika Federacije BiH koji je iz SDA. Jedno od jednostavnijih rješenja je da visoki predstavnik konačno poništi svoju privremenu suspenziju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva i tako sadašnju Vladu FBiH proglasi nelegalnom.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar servo_volan
servo_volan
15:11 03.06.2012.

Ovo je još jedan VELIKI znak obmane Bošnjaćkih političara a posebito dva HDZ trebaju vodit RAČUNA o tome kad god SDP od njih zatraži potporu trebaju ih držat na Ledu barem 1 godinu jer taj isti SDP ili SDA su sve napravili da Hrvati legalni i legidimni nebudu danas dio vladajuče strukture u Federaciji već mali poltroni kojima se očito ne da iz te fotelje otić i ako znaju da su na lopovski i prevarantski način ušli u vlast koja se zove NELEGALNA i NELEGITIMNA sad bi SDP htjeo nas Hrvate 90% uvuć u izmišljeni sukob.

Avatar servo_volan
servo_volan
15:12 03.06.2012.

A ja ću reći sukoba nema već se Bošnjačka vrhuška sjetila da se ujedini i da preko tog SBB pokrenu neakvu smjenu da nije smješno bilo bi tragićno smjena je samo izgovor to jee udar na građensku FBIHjer pola BIHnemaju pa Lagumđija je javno govorio da če odFBIHnapravit zapadnu NJemačku narod je prevaren a HDZ 1-2poruka nesmijete se igrati sa svojim biračkim tjelom jer ne odobrava se nikakva transakcija i trgovina glsova koji su dobili zahvaljujući odanom biračkom tjelu HDZ 1-2 sad se vidi da smo mi Hrvati znali za tajni projekat od samog poćetka samo vrjeme če pokazati svoje PROJEKAT MAJORIZACIJA HRVATA I UNITARIZACIJA FBIH kad već nemože se dirat RS

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?