Mostar

Za građevinsku dozvolu se čeka i do deset godina

Nekretnine
30.10.2012.
u 09:42

2009. i 2010. godine doneseni su novi zakoni o obrtu i Zakon o trgovini

Svaki korak od pokretanja vlastitog biznisa, dogradnje i izgradnje kuće ili objekta, rekonstrukcije već izgrađenih objekata, pa sve do bavljenja nekim obrtom ili ugostiteljskom djelatnošću iziskuje određene dokumente, ali i vrijeme - čekanja.

Propisane procedure

Prema informacijama koje smo dobili iz Službe za gospodarstvo Grada Mostara, oni izdaju odluke o minimalno tehničkim uvjetima, a sukladno važećoj zakonskoj regulativi, točnije po zakonom propisanim procedurama, te kako su u 2009. i 2010. godine doneseni su novi zakoni o obrtu i Zakon o trgovini, koji su pojednostavili procedure izdavanja odluka za rad za obrte i trgovine.

- Zakonski rok za izdavanje odluke ove vrste je 15 dana od dana predaje urednog zakona. Napominjemo “urednog zahtjeva”, jer u suprotnom moramo vršiti dopune, koje nekada mogu trajati. Znači u čitavom procesu bitan je odnos administracije i stranke, jer ako je taj kontakt korektan imamo kraće periode izdavanja odobrenja za rad, kazali su nam iz Službe za gospodarstvo. Također, istaknuli su kako su u svakodnevnoj praksi imali slučajeva izdavanja odluka za nekoliko dana, a po zahtjevima stranaka i zbog žurnosti konkretnih situacija. Što se tiče građevinskih dozvola, odnosno dozvola i zahtjeva koji su vezani za urbanizam i građenje, kako nam je kazala Marina Deronjić, načelnica Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara, za jednostavnije zahtjeve potrebno je 30, a za složenije 60 dana.

- Međutim, odjel za urbanizam ima malo ljudi, malo voditelja postupka i vrlo teško i vrlo rijetko se ispoštuju ti rokovi, kazala je Deronjić. Isto tako, ako netko želi graditi neki objekat, te ako su riješeni imovinsko- pravni odnosi, ako imaju suglasnost javnih poduzeća o uvjetima priključenja, Deronjić nam je kazala da se isto može završiti brže.

Poštovanje rokova

- Isto to vrijedi ako je i projektna dokumentacija u redu. Znači, ako je sve u redu možemo ispoštovati rokove, a najteži slučajevi kada ne poštujemo rokove jesu slučajevi kada se radi o dopuni predmeta, kazala je Deronjić. Dodala je i kako imaju i pojedinih predmeta koji se i deset godina rješavaju. -Većinom je riječ o predmetima koji su naslijeđeni od bivših općina. Njih je veliki broj, a mali je broj ljudi, pa ne možemo završiti sve, kazala je Deronjić. Međutim, kada je sve spremno i kada su ispoštovani svi rokovi, odnosno kada je prikupljena sva dokumentacija, kako nam je dodala Deronjić, građevinska se može završiti kroz nekoliko mjeseci, dok je po pitanju urbanističke taj postupak jednostavniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?