TVRTKE IZ BIH

Za Europu spremno tek svako 40. poduzeće

spas euro
27.03.2012.
u 09:48

Od 50 tisuća postojećih tvrtki u BiH, samo njih 1300 ispunjava neki od ISO certifikata, te može izvoziti u Europsku uniju

Kad sljedeće godine Hrvatska postane članica Europske unije, tvrtke iz BiH moći će svoju robu prodavati samo na svojim prostorima, jer svaka četrdeseta tvrtka u BiH ima certifikate, koji jamče proizvodnju robe po standardima EU-a. No, opravdano je i strahovanje da inozemne tvrtke potisnu domaće proizvode na vlastitom tržištu. Od 50.000 postojećih tvrtki u BiH, samo njih 1300 ispunjava neki od ISO certifikata. Postotak od 2,7 posto je nedovoljan, pogotovo ako se ima na umu da se za pristup EU, u zahtjevima Mape puta, od BiH traži da taj postotak bude minimum 40 posto.

- Našim političarima to sad možda izgleda nevažno, ali kako god nas trenutačno blokira presuda Sejdić - Finci, isto tako i ovaj uvjet će nas čekati, a onda ćemo se kajati što nismo na vrijeme pristupili standardizacijama - kazao nam je Ismet Šemić, vodeći revizor IRCA za BiH. Osnovni standard koji je kamen spoticanja u domaćem gospodarstvu je ISO 9001. On je nastao još 1959. godine u USA, kada je američka vojska otkrila da je toliko narasla da više sa sobom ne može upravljati. Standardizaciju je kasnije preuzeo i NATO, nakon čega je ona prenesena i u civilnu upotrebu.
Osnovna kontrola kvaliteta proizvoda postaje sve nužnija u vremenu globalizacije, pred domaćim gospodarstvenicima je set standarda koji su neminovnost.

Od ove godine carine su smanjene sa 6 na 3 posto, a stručnjaci predviđaju da BiH očekuje 100.000 novih uvoznih proizvoda iz Europe i Amerike. S obzirom da je najavljeno potpuno ukidanje carina iduće godine, strah od potiskivanja domaćih proizvoda na vlastitom tržištu je više nego opravdan. Tome se možemo oduprijeti povećanjem produktivnosti; uvođenjem standarda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?