topnički dnevnici

WikiLeaks o RH i Haagu: 'Utopili' bi Gotovinu i za krađu

'(FILES) This file picture dated 05 August 2000, shows Croatian fugitive general Ante Gotovina in the capital Zagreb\'s central park. The European Union delayed, 16 March 2005, the start of EU entry t
Foto: 'STRINGER'
1/4
06.09.2011.
u 12:00

Hrvatski dužnosnici tražili su da ga u Haagu ne gledaju u oči. Šimonović to opovrgava.

Usred agresivne potrage za topničkim dnevnicima, dužnosnici hrvatske Vlade bili su spremni otići u Haag i u sudnici optužiti Gotovinu za krađu i skrivanje tih dokumenata, ali Amerikancima su priznali da se boje pogledati Gotovini u oči.

"Hrvatska Vlada objasnit će sudskom vijeću da svi dokazi akcijskog tima upućuju na Gotovinu i njegove suradnike kao osobe odgovorne za krađu dokumenata", piše u bilješci o susretu američkog veleposlanika Foleyja s ministrom pravosuđa Šimonovićem 10. prosinca 2009. koju je prošli tjedan objavio WikiLeaks. Zatim slijedi znakovita Šimonovićeva bojazan: "Optužiti Gotovinu i njegov tim u sudnici vrlo je osjetljivo za hrvatsku Vladu, rekao je Šimonović, s obzirom na Gotovinin ugled nacionalnog heroja u hrvatskom narodu. Šimonovića čak brine i to kakav će biti fizički raspored u sudnici te hoće li stručnjaci hrvatske Vlade imati Gotovinu u svome vidokrugu dok budu svjedočili". To se u haaškoj sudnici nikad nije dogodilo, ali Vlada premijerke Kosor očito je u jednom trenutku bila spremna "utopiti" Gotovinu, ali ne i gledati ga u oči dok to čini.

Poziv na žrtvovanje

Mjesec i pol prije tog razgovora s Foleyjem, Šimonović razgovara i s posebnim američkim veleposlanikom za ratne zločine Rappom. Šimonović tu otkriva da je Hrvatska tražila od Haaškog suda dopuštenje da hrvatski istražitelji izravno ispitaju Gotovinu u pritvoru. Šimonović "želi zaobići njegov braniteljski tim" i želi izravno "reći Gotovini da ti dokumenti ugrožavaju budućnost nacije te da bi on, ako je stvarni domoljub, trebao pronaći načina da ih preda".

Američka diplomatska izvješća poslana iz Zagreba 2009. potvrđuju ono što je javnost i tada znala – da je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz toliko zapeo za pitanje topničkih dnevnika da je to moglo ugroziti otvaranje 23. poglavlja u pregovorima s EU. Ali izvješća otkrivaju i to da su upravo Amerikanci pomagali Hrvatskoj da provede istragu o topničkim dnevnicima i uvjeri skeptične zemlje EU – Britaniju i Nizozemsku – da Hrvatska surađuje.

"Predlažemo da se Amerika potrudi oko deblokiranja hrvatskih pregovora u 23. poglavlju", piše u jednom izvješću od 30. XI. 2009., gdje se dodaje: "Jedan je aspekt te strategije da se nagovori EU da u procjeni hrvatske suradnje razmotri više čimbenika, a ne samo mišljenje glavnog tužitelja. Drugi bi aspekt bio da se pritisne Brammertza kako bi pokazao veću spremnost da prihvati vjerodostojnu istragu Hrvata kao primjerenu suradnju".

Amerikanci su spremni uključiti svoju diplomaciju u lobiranje za Hrvatsku, ali od hrvatskih dužnosnika traže agresivnu istragu o topničkim dnevnicima. I Serge Brammertz pritišće Bajića da agresivno istražuje Gotovinin braniteljski tim, što pokazuje diplomatska bilješka iz prosinca 2008.: "Bajić kaže da ga je Brammertz pritiskao da pretraži ured i stan Marina Ivanovića". Zbog svih tih pritisaka policija i tužiteljstvo provode racije u prostorima koji pripadaju Gotovininim suradnicima.

Neprijateljsko ispitivanje

Davor Stier, savjetnik premijerke Kosor, 14. prosinca 2009. brifira američkog veleposlanika o pretresima koji su se dogodili pet dana prije toga. Pretresene su prostorije 11 osoba, a Stier kaže da su pretresi bili "agresivni" te da su osumnjičenici bili podvrgnuti "neprijateljskom ispitivanju". Policija je tražila nalog za pretres još jednog odvjetnika haaških osumnjičenika, ali sud je to odbio. Neslužbeno doznajemo da je riječ o Čedi Prodanoviću, nekadašnjem Ademijevu branitelju. Bajićeva izjava Amerikancima da ga je Brammertz pritiskao da istražuje Ivanovića važna je jer su godinama ksnije Bajić i Brammertz tvrdili da pritisaka nije bilo.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

KR
krtica
20:45 06.09.2011.

Wikileaks - vrlo dobra obrana Gotovine. Osudjen prije suda, Gotovina i njegovi suborci, branitelji domovine i nacije,

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?