Carine ukinute

Vrijeme je da trgovci spuste cijene od dva do deset posto

Carine
02.01.2013.
u 09:28

Nova poskupljenja dovest će velik broj građana na rub egzistencije

Više od 90 posto roba koje dolazi iz Europske unije, ili pak ima podrijetlo u EU, od jučer se može uvoziti u BiH bez ikakvih troškova po osnovi carine. Podsjetimo se, to je posljedica primjene privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima čija je primjena započela 1. srpnja 2008. godine, da bi nakon postupnog ukidanja carina u petogodišnjem razdoblju, napokon bila u potpunosti ukinuta. Za veliki dio proizvoda koji se uvoze iz EU i imaju podrijetlo iz Unije carina je ukinuta već 2009., međutim, za određene proizvode, za koje je pregovarački tim BiH ustvrdio da su od posebnog značaja za BiH, postignut je dogovor s EU da se stope carine postupno smanjuju za razdoblje od 2008. do 2013. godine. Poslije potpunog ukidanja carine na većinu uvoznih proizvoda, logično bi bilo da su oni jeftiniji bar za iznos carine koja se više ne naplaćuje, što je u ovom slučaju od dva do deset posto.

Loša dosadašnja iskustva

Međutim, iako je značajnije ukidanje carine na gotovo 90 posto proizvoda iz EU počelo 2009. godine, još se nije dogodilo neko značajnije pojeftinjenje tih proizvoda. Vođeni dosadašnjim iskustvom, građani u BiH ne vjeruju da bi se trgovci odrekli tog dijela kolača. Ima li država mehanizme da prisili trgovce da za postotak sniženja carine snizi i finalnu cijenu proizvoda na tržištu kako bi potrošači imali koristi od ukidanja carina, ili pak ona nije voljna to učiniti? U svijetu je poznato, pa tako i u BiH, da formiranje cijena zavisi od ponude i potražnje, a država, praktično, nema mehanizam nekoga prisiliti da, za smanjenje poreznog opterećenja, u ovom slučaju ukidanje carina, smanji i finalnu cijenu tih proizvoda na tržištu BiH. Jedno je ipak sigurno, ukidanje carina na određeni broj proizvoda koji se uvoze u BiH iz EU, značajno će smanjiti prihode Uprave za neizravno oporezivanje. Podaci pokazuju kako je u proteklih pet godina to bio gubitak od oko 450 milijuna KM. Od početka ove godine došlo je do potpunog ukidanja carina na veliki broj proizvoda iz EU koje BiH uvozi, a na te proizvode plaćat će se samo PDV. Pored automobila, carine će biti ukinute i na određene mliječne proizvode, neke džempere mesa i povrća, džemova, i sokova, na kavu, te određene tekstilne proizvode.

Zaštita proizvodnje

Glasnogovornik UNO-a BiH Ratko Kovačević je pojasnio da s ciljem zaštite domaće proizvodnje na određene vrste proizvoda, koji imaju podrijetlo iz EU, carine nisu ukidane. 
- Riječ je uglavnom o poljoprivrednim proizvodima kao što su određene vrste voća, višnje, maline, ribizle, brusnice, kupine, lubenice, grožđe, određene vrste povrća patlidžan, grah, grašak, celer, mrkva, krumpir, određene vrste mesa i proizvoda od mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, te šećer - tvrdi Kovačević. Nije problem to što se ukidaju carine na uvoz proizvoda iz EU. Problem je što nije zaštićena domaća proizvodnja, iako je jasno da se na “svjetskoj tržnici” ovdašnja poduzeća ne mogu ravnopravno nositi s poduzećima iz zemalja, u kojima se nije ratovalo. U tim državama subvencijama i poticajnim mjerama pomaže se gospodarstvo i tako ona postaje još konkurentnija. Zbog toga su u trgovinama mnogi uvozni proizvodi često jeftiniji od domaćih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?