Moguć neposluh

Vojsci nedostaje vozila, odora, opreme...

Vojska
12.03.2013.
u 09:24

Na brojne probleme je u svom godišnjem izvješću Parlamentu BiH upozorio parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović

Dok se u BiH lome politička koplja oko eventualne demilitarizacije zemlje i opravdanosti milijunskih izdvajanja za financiranje vojske, stanje u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine daleko je od zadovoljavajućeg. Na brojne probleme je u svom godišnjem izvješću Parlamentu BiH upozorio parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.

Brojni problemi

Nakon obilaska jednog broja objekata OS BiH ustvrdio je kako su neki od njih imali problema s grijanjem, kao i prehranom, koja nije riješena na isti način u svim objektima i postrojbama OS BiH. -Posebno je istaknuta nezadovoljavajuća prehrana tijekom obavljanja stražarske službe na lokaciji skladišta MiMES-a “Daljani” (Donji Vakuf), 6. pješačke brigade i 4. pješačke brigade OS BiH. Navedeno je i kako higijenski uvjeti u prostorijama za pripremu hrane nisu zadovoljavajući. Također, postoje indicije da se od osoblja koje radi na pripremi hrane ne zahtijeva obavljanje sanitarnog pregleda, a evidentne su i razlike u prehrani pojedinih postrojbi u smislu količine i kvalitete dostavljene hrane, navodi povjerenik u svom izvješću. U protekle tri godine parlamentarni vojni povjerenik zaprimio je oko 250 pritužbi pripadnika OS BiH, što dovoljno govori o problemima unutar ove strukture. Ilustrativni su rezultati nenajavljenog posjeta parlamentarnog vojnog povjerenika Brigadi taktičke potpore u vojarni „Rajlovac“. Zaključio je da problem kadrovske nepopunjenosti izravno utječe na operativnu efikasnost brigade. Prisutan je i problem nabave nedostajuće i servisiranja postojeće opreme. Zbog niza teskoća Deminerski bataljun obavlja svoje dužnosti s 30 posto kapaciteta. Tu je i problem nabave odora i nedostatka motornih vozila u Bataljunu vojne policije, kao i sveukupni problem organizacije i dopremanja prehrane. - Vojni povjerenik je nakon obavljenog posjeta došao do zaključka da u ovoj brigadi, zbog teškoća, prijeti opasnost i mogućnost odbijanja zadataka zbog neosiguravanja uvjeta za rad i djelovanje, upozorava Šiljegović.

Žalbe pojedinaca

Vojni povjerenik zaprimio je i više pojedinačnih pritužbi pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, medicinskih sestara po struci, koje su se žalile na obvezu straže. Naime, upućene su na stražu sedam dana po 24 sata na lokaciju u predjelu šume, gdje su nehumani uvjeti, uključujući ishranu i vremenske okolnosti. Vojni povjerenik obvezao je Glavnu logističku bazu Zapovjedništva logistike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine da poništi naredbe o čuvanju straže medicinskih sestara, jer nemaju odgovarajuću obuku i pismeno odobrenje za zaduživanje oružja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?