POSTAJEMO DEPONIJA

Voće i povrće koje EU baca sve više se uvozi u BiH

jabuka
Sanjin Strukić/24sata
14.11.2012.
u 10:35

U BiH je za devet mjeseci ove godine uvezeno oko 157.000 tona voća i povrća, dok je iz nje istodobno izvezeno neznatnih 27.000 tona ovih proizvoda

Odavno su prošla vremena kada je Bosna i Hercegovina podmirivala svoje potrebe za voćem i povrćem. Uvozila su se tek egzotična voća i neka sezonska povrća. Istodobno su preko granice išli šleperi napunjeni trešnjom, jabukom, grožđem, krumpirom, kupusom te drugim voćem i povrćem, koje ja završavalo na pijacama diljem Europe, ali i izvan nje.

Mala pokrivenost

Danas se na svaki kilogram izvezenog, uveze oko šest kilograma voća i povrća. Tijekom devet mjeseci ove godine u BiH je uvezeno oko 157.000 tona voća i povrća, čija vrijednost premašuje 132,6 milijuna KM, dok je u istom razdoblju BiH izvezla oko 27.000 tona ovih proizvoda, koji su stajali 42,8 milijuna KM.

Dok domaća proizvodnja svakim danom sve više propada, što zbog neažurnosti nadležnih, što zbog, kako su rekli poljoprivrednici, nepotrebnog uvoza i osobnog profita pojedinaca, preko granice se uvozi sve i svašta. Kako tvrde, voće i povrće koji se ne mogu plasirati ni u jednu europsku zemlju, bez problema se uvozi u BiH i, prema riječima poljoprivrednika, besramno prodaje građanima.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac ukazao je na problem prekomjernog uvoza te nepostojanja nikakvih zapreka, zbog čega se uvozi sve i svašta.
- Naši inspektori vrše samo vizualnu kontrolu. Oni ponekad i ne kontroliraju šta se uvozi, jer da rade svoj posao, ne bismo umjesto krompira uvezili meso ili banane, što je bio slučaj. Kontrola je slaba i nikakva, a država gubi velike pare. Bh. tržište otvoreno je za uvoz prehrambenih proizvoda sumnjive kvalitete, i to samo zato što se za pojedine biljne vrste ne plaća taksa. To je krađa države - kazao je Usorac. 
On je podsjetio na slučaj kada su na banjalučkom smetljištu pronašli duboko zakopan krumpir iz Egipta čije je sjeme, što je kasnije i utvrđeno, bilo zaraženo opasnom bakterijom.

Načelnik Odjela za komunikacije u Upravi za neizravno oporezivanje RS Ratko Kovačević rekao je da se voće i povrće u ovoj godini najviše uvozilo iz zemalja u regiji te Italije, Turske, Španije, Nizozemske i Belgije.

Nema nikakve zaštite

Voće i povrće ove godine poskupjelo je za 100 odsto. Kilogram jabuka lani je tijekom berbe stajao 40 feninga, a sada ta cijena iznosi 90 feninga, pa i marku. Također je i 
suša ove godine uništila većinu povrća, a mraz koji je pao dotukao je stabla voća, što će se negativno odraziti na iduću godinu, kada se može očekivati još manje prinose. Poljoprivrednici ističu da ne mogu biti konkurentni voćarima i povrtarima u okruženju, jer se ne izdvaja dovoljno novca za poticaje, tako da se ne mogu stvoriti ni uvjeti da svojim proizvodima zaštitimo domaće tržište.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?