PRAVE JEDNU TVRTKU

Vlasti imaju plan za ujedinjenje telekoma i elektroprivreda

telefon
PIXSELL
07.01.2012.
u 12:01

Za ujedinjenje telekoma zalaže se federalni ministar prometa i veza Enver Bijedić

Imamo dva telekoma i dvije pošte, a ujedinjenjem u jednu dobilo bi se na učinkovitosti, brzini, prihodima, smanjenju administracije, kazao je nedavno federalni ministar prometa i veza Enver Bijedić, ispitujući kako će javnost i službena bošnjačka i hrvatska politika u Federaciji BiH reagirati na izneseni prijedlog, kojim se već mjesecima bave stranke okupljene oko Platforme za promjene.

Planovi za ujedinjenje

Prije izjave o mogućem ujedinjenju dva telekoma i dvije pošte, aktualni ministri u Vladi Federacije BiH kroz medije su puštali “probne balone” oko mogućeg ujedinjenja dviju elektroprivreda (Elektroprivrede HZ-HB i Elektroprivrede BiH). Čim se informacija pojavila iz uprave Elektroprivrede HZ-HB u Mostaru, takve najave su nazvali neutemeljenim i neargumentiranim, niječući bilo kakvu mogućnost spajanja ili utapanja u Elektroprivredu BiH. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, također se založio za ujedinjenje dviju elektroprivreda.

Za razliku od Eleketroprivrede iz HT-a Mostar ili BH Telecoma, nema službenih komentara na ponuđenu inicijativu resornog federalnog ministra.

Ministar Enver Bijedić, tvrdi kako bi se ujedinjenjem spomenutih telekoma, povećala i konkurentnost u odnosu na M-Tel iz Republike Srpske kojega je prije pet godina privatizirao srbijanski telekom i koji od tada povećava tržišni udjel u cijeloj BiH.

U postojećim okolnostima do ujedinjenja elektroprivreda i telekoma teško da će doći, i takav plan nije realan. Kako trenutna vladajuća struktura u Federaciji BiH gradi planove za ujedinjenje, svjedoči i izjava Marina Ivaniševića, jednog od ekonomskih stretega SDP-a BiH.

SDP za jedna tvrtku

Pojašnjavajući razloge zbog kojih dionica velikih bh. tvrtki nema na nema na svjetskim burzama, Ivanišević tvrdi kako bi ih bilo bi kada bi se, ujedinile kompanije Elektroprivreda RS-a, Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZ HB.

“Nije teško izračunati koliko bi u europskim razmjerima to bila moćna tvrtka i kolika bi bila cijena dionice na svjetskim burzama ili kada bi se u jednu kompaniju ujedinili telekomi. Država bi procvjetala.

Ja sam siguran da će se to dogoditi, imam osnova za takvu tvrdnju” kazao je Marin Ivanišević. U hrvatskim političkim krugovima točnije u dva HDZ-a, takva inicijativa prokomentirana je kao još jedan vid majorizacije Hrvata u BiH i njihovog gospodarskog iskorištavanja. Hrvatski ministri u dosadašnjim sazivima u Vladi Federacije BiH ovakvim inicijativama i planovima oko ujedinjenja su se oštro usprotivili.

Komentara 1

KR
kršnik
19:37 07.01.2012.

I kad bi spajali tvrtke, Bosnjaci bi potcinili Hrvate i na njihovim radnim mjestima. Ne hvala!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?