Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Vlast u HNŽ-a na telefonske usluge potrošila 1,2 mil. KM

Vlada HNŽ-a u vrijeme krize zbog svoje rastrošnosti napravila minus od 17 milijuna KM. Ured za reviziju institucija FBiH dao negativno mišljenje na rad Vlade
30. srpnja 2010. u 07:38 1 komentara 5 prikaza
Boras
Foto: Stojan Lasić

Netransparentno trošenje proračunskog novca, visoki novčani izdaci za službena putovanja, mobitele, nezakonito zapošljavanje novih djelatnika u županijskoj administraciji - samo su dio anomalija zbog kojih je Ured za reviziju institucija FBiH u svom najnovijem izvješću rad vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u prošloj godini ocijenio negativnom ocjenom. U razdoblju recesije, kad svaka vlast kirurškom preciznošću određuju svaku proračunsku stavku, Vlada HNŽ-a u prošloj godini napravila je 17, 4 milijuna KM rashoda. U izvješću revizora stoji da su županijska primanja 2009. godine iznosila 146,566.691 KM, dok su rashodi i izdaci iznosili 164,015.993 KM.

Preskup službeni put

Financijska rupa u županijskom proračuna djelomično je pokrivena iz kredita po stand-by aranžmanu u iznosu od 5,100.000 KM. Proračunskog deficita možda i ne bi bilo da su županijska Vlada i njezini ministri u vrijeme krize obuzdali svoje troškove kod službenih putovanja, uporabe službenih mobilnih telefona, kao i pri nabavi goriva i vozila. Na ime materijalnih troškova korisnici županijskog proračuna HNŽ-a potrošili su više od 20.9 mil. KM. U ovaj iznos ukalkulirani su izdaci za putne troškove iskazani u iznosu od 232.773 KM, od čega se na izdatke za troškove službenog putovanja u zemlji odnosi 149.272, a na troškove službenog putovanja u inozemstvo 83.501 KM. Premda županijska vlast raspolaže, kako kažu federalni revizori, relativno velikim voznim parkom, značajan broj službenih putovanja u zemlji i inozemstvu obavljen je osobnim automobilima, ali na financijski teret županijskoga proračuna.

Za telefone 1,2 mil. KM


Izdaci za telefonske usluge iskazani su u iznosu od 1,219.347 KM. Iako je Vlada donijela odluku da korištenje službenog mobitela odobrava predsjednik Vlade, uvidom u predstavljenu dokumentaciju revizori su utvrdili da se odluka nije poštivala. Veliki su troškovi napravljeni za usluge po osnovi ugovora o djelu u iznosu od 2,445.862 KM. Na ime honorarnog rada i sklopljenih ugovora o djelu s vanjskim suradnicima, najviše je isplaćeno za angažiranje nastavnog osoblja - u osnovnim 545.023 KM i srednjim školama 1,599.428 KM. Vladi se također zamjera što su se ugovori o djelu zaključivali za obavljanje poslova koji predstavljaju redovite poslove i zadatke proračunskih korisnika. Veliki, a nepotrebni troškovi u iznosu od 380.318 KM napravljeni su za financiranje rada raznih povjerenstava. Zbog činjenice da poslovi stručnih povjerenstava spadaju u kategoriju redovitih poslova vlasti, ova je isplata neutemeljena.

  • -obrisani-:

    Prije 5 mjeseci otvorila se nova prilika da se izvučete iz financijske krize. Ta prilika je www.gdi-wealth.ws. Ova web stranica pomogla je više od 400 ljudi da se spase od \"propasti\", tj. bankrota, a neki od njih ne samo da ... prikaži još! su se oduprli krizi, već su i osigurali mjesečne prihode veće od 8000 kuna! Ukratko, www.gdi-wealth.ws je pomogao mnogima da promijene svoj život. Zašto ne bi i VAMA?