Vitez

Vlast nema 55.000 KM da građanima ukine redukcije

voda
Srećko Stipović
23.03.2012.
u 10:00

Prodajom vode Vitez bi mogao godišnje zaraditi cijeli jedan proračun, dakle oko 7 milijuna maraka

Iako općina Vitez spada u red razvijenijih u BiH, građani te lokalne zajednice još uvijek trpe redukcije vode. Svjetski Dan voda dočekali su s redukcijama koje traju od ponoći do šest sati ujutro gotovo svaki dan. Dok Dragan Stojak direktor komunalnog poduzeća Vitkom tvrdi da se taj problem može riješiti premošćivanjem izvorišta Kremenik u gradski bazen zašto je potrebno oko 55 tisuća maraka, načelnik općine Vlado Alilović tvrdi da toga novca nema u proračunu jer se proračun «slabo puni».

Prodaja vode

Tisuće kubika pitke vode iz izvorišta Kremenik besplatno odlazi u rijeku Lašvu dok građani nemaju vode za piće. Alojz Mlakić vijećnik općinskog vijeća Vitez izračunao je da bi Vitez prodajom pitke vode mogao godišnje zaraditi cijeli jedan proračun, dakle oko 7 milijuna konvertibilnih maraka.

Međutim umjesto da novac od pitke vode koja bi se mogla prodavati na tržištu završi u blagajni općine, vlast nema novca da građanima osigura normalnu opskrbu pitkom vodom iako ima dva izvorišta. Jedano je Kruščica koju vitežani dijeli sa zeničanima već 40 godina a

drugo je izvorište Kremenik koje ima najvalitetniju pitku vodu i dva bunara kapaciteta po 125 litara u sekundi. Istina jednom četvrtinom izvorišta napajaju se stanovnici desne obale rijeke Lašve a veliki dio pitke vode završi u rijeci Lašvi.

-Sa Zenicom dijelimo izvorište Kruščica i kada je topljenje snijega kao sada dolazi do zamućivanja izvorišta tako da se koristi samo termalni dio izvora koji je toliko mali da nemože zadovoljiti ni naše ni potrebe zeničana. Istina predlagao sam da ugradimo filtere u

izvorište kako bi se otklonilo zamućivanje, međutim u taj posao treba uložiti dva milijuna maraka što zeničanima ne odgovara i ne žele to. S druge strane mogli bi podmiriti potrebe građana Viteza za pitkom vodom kada bi izvorište Kremenik cijevima doveli u sadašnji bazen na Gradini. Za to nam je potrebno oko 55 tisuća KM i jedno dva mjeseca radova. Iako sam tražio od načelnika da izdvoji novac dobio sam odgovor kako općina nema novca u proračunu da bi isfinancirala tu investiciju» kaže nam Dragan Stojak.

Općina bez novca

U telefonskom razgovoru Vlado Alilović, načelnik općine Vitez potvrdio nam je kako općina nema tog novca za premošćivanje Kremenika jer se proračun u ovoj kriznoj godini slabo puni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?