slučaj Šipan

Vlahušić: Policija nije upala u moj ured, nego je došla na poziv

vlahušić
Grgo Jelavić/PIXSELL
15.06.2010.
u 12:13

Djelatnici krim policije boravili su u uredu gradonačelnika Andre Vlahušića tražeći sve dokumente povezane s ovim slučajem.

Dubrovačka krim policija istražuje slučaj Šipan, odnosno spornu kupnju zgrade Dubravka na tom otoku, a koja je prouzročila krizu vlasti u Dubrovniku u posljednja dva mjeseca. Djelatnici krim policije u sklopu svoje akcije danas su boravili u uredu gradonačelnika Andre Vlahušića tražeći sve dokumente povezane s ovim slučajem.

- Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zajedno s nadležnim državnim odvjetništvom provodi istragu o ovom slučaju, a u sklopu te istrage provjerit ćemo sve navode i dokumente. U sklopu tih provjera bili smo i u uredu gradonačelnika, ali nije tu bilo nikakvog "upada" nego civilizirane provjere u sklopu istrage - rekla nam je glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Marija Gjenero, a činjenicu kako su policajci bili u gradskim uredima potvrdio nam je i gradonačelnik Vlahušić rekavši kako se radi o unaprijed dogovorenom pozivu policije.

- Nema ničeg čudnog u njihovom posjetu - kratko je komentirao Vlahušić.

Inače, cijela priča počela je kada je Grad Dubrovnik prvotno odbio kupiti zgradu Dubravka koja se nalazi u vlasništvu tvrtke Dubrovačko primorje na čijem je čelu Pero Vićan, Vlahušićev koalicijski partner bez čija tri vjećnika SDP i HNS nemaju većinu u Gradskom vijeću. Kako je zgrada Dubravka zaštićeno kulturno dobro, Grad ima pravo prvokupa, a Vićan je za nju tražio 5 milijuna kuna. Grad prvotno odbija tu odluku, a kada se nije održala jedna sjednica Gradskog vijeća radi nedostatka kvoruma zbog neprisutnosti Vićanovih vjećnika, odluka se mijenja.

Društvo prijatelja dubrovačke starine uplaćuje milijun kuna na račun Dubrovačkog primorja, a sada već bivši predsjednik Društva Denis Orlić tu uplatu opravdava traženjem gradske uprave, odnosno predujmom na iznos koje Društvo dubrovačke starine godišnje treba isplatiti Gradu. Naime, Društvo prijatelja dubrovačke starine već desetljećima naplaćuje ulaz na gradske zidine, a sav prihod dužni su uložiti u obnovu dubrovačkih spomenika. Od ove godine Društvo cijeli prihod dijeli s Gradom na osnovi 50%-50%.

Gradonačelnik Vlahušić nedavno je izjavio kako isplata milijun kuna nema nikakve veze s Gradom već je to Društvo napravilo samoinicijativno. Kako to nije u djelatnosti Društva, onda to ispituje krim policija. Isto tako, ako je odluka ipak došla iz gradskih ureda, onda se dovodi u pitanje ta odluka jer po zakonima RH gradonačelnik smije samostalno donositi odluke kojima se ne izdavaja veći iznos od milijun kuna, a kupnju zgrade Dubravka trebalo bi "amenovati" Gradsko vijeće.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?